Главно РС и матица

Вучић: Нико није демантовао Хотијеву тврдњу о писању „завршног споразума“, али Србија о томе ништа не зна

„БИЋЕМО ЧВРСТИ И СНАЖНИ ДА ОДБИЈЕМО ОНО ШТО НИЈЕ КОМПРОМИС НЕГО ПРИТИСАК НА СРБИЈУ“
  • Ми ћемо тражити да се разговара о ономе што није испуњено још од априла 2013. године, а то је Заједница српских општина. И притом нас уопште не интересује што нешто није у складу са косовским Уставом, јер онда и не морамо ни о чему да разговарамо…
  • Ми смо у доброј вери присутни у Бриселу, али ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање и ако ће само да понављају да Србија треба да призна независност Косова а да не добије ништа, онда је то погрешан пут који никуда неће одвести

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изненађен изјавом косовског премијера Авдулаха Хотија да се у Бриселу пише завршни споразум и рекао да српска страна о томе ништа не зна.

На конференцији за новинаре у Председништву Србије, Вучић је рекао да то нико није демантовао у Бриселу али да Србија једино жели да преговара о тим темама које су на столу, односно о економској сарадњи, о рјешавању питања несталих и повратку расељених.

„Ми ћемо тражити да се разговара о ономе што није испуњено још од априла 2013. године, а то је Заједница српских општина. И притом нас уопште не интересује што нешто није у складу са косовским Уставом, јер онда и не морамо ни о чему да разговарамо… Ми смо у доброј вери присутни у Бриселу, али ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање и ако ће само да понављају да Србија треба да призна независност Косова а да не добије ништа, онда је то погрешан пут који никуда неће одвести“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ситуација око Косова и Метохије није једноставна и лака и да ће бити потребно много снаге и енергије, али да ће Србија покушати да сачува позицију поузданог партнера и искреног преговарача и да дође до компромиса.

„Бићемо и чврсти и снажни да одбијемо оно што није компромис него притисак на Србију“, рекао је он.

Он је додао да је Србија прихватила да води суштински дијалог како би се рјешили вишевјековни проблеми у најбољем интересу и Срба и Албанаца, и да је делегација коју предводи Марко Ђурић припремљена за теме које су раније планиране, а нарочито за причу о несталим јер породице тих људи заслужују да сазнају истину и добију задовољење и правду.

Вучић је додао да је веома важно и да се оном малом броју људи који то желе омогући да се врате, имајући у виду да је проценат повратка на Косово свега 1,9 одсто, што је најмање у свијету у свим земљама где су вођења борбена дејства.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар