Главно РС и матица

Вучић у Давосу: Поносан сам на економске реформе, бићемо убрзо поносни и на слободу медија

ГОВОРИО НА ПАНЕЛУ СВЈЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА „МЕДИЈСКЕ СЛОБОДЕ У УСЛОВИМА КРИЗЕ“
  • „Немамо најбоље оцене у последње две године од Репортера без граница и Фридом хауса и уопште нисам поносан на то. Питао сам Репортере без граница на јучерашњем састанку могу ли да дођу у Србију да нам дају неопходну подршку и експерте, посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину-две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели“

КОЛИКО сам поносан на економске реформе и очување мира и стабилности у региону, толико нисам поносан због критика на рачун слободе медија у Србији, али сам уверен да ћемо, у сарадњи са међународним професионалним удружењима, за годину-две постићи напредак у тој области, којим ћемо бити поносни, рекао је председник Србије Александар Вучић на Свјетском економском форуму у Давосу.

Вучић је, на сесији „Медијске слободе у условима кризе”, указао да је Србија успела значајно да унаприједи своју економију, те да је поносан на економске реформе и резултате.

„По први пут имамо три године заредом суфицит у буџету, раст БДП од 4,5 одсто што је један од највећих у региону и ЕУ, и што је јавни дуг смањен са 79 одсто на мање од 50 процената. Све што се економије тиче урадили смо добро”, објаснио је он. Кад је ријеч о слободи медија у Србији, Вучић је истакао да је главни проблем изразита поларизација медија.

Вучић је, преноси Бета, рекао да мисли да није заслужио да говори на скупу. „Иако смо поправили стање у економији, променили пут нашег спољног дуга, оно у чему нисмо били толико успешни, не бих рекао да је то у домену слободе изражавања, али имамо поларизоване медије”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је саговорник с панела Метју Каруана Галиција, чија је мајка новинарка Дафне Каруана Галиција убијена због истраживања корупције, на једном ранијем скупу упозорио да би Србија могла бити сљедећа земља у којој ће бити убијен новинар, додајући да се то није догодило.

Вучић је пренио је да се у Србији ипак нешто догодило, да је једном новинару, који је написао нешто у једном локалном медију, за који он није раније чуо, запаљена гаража, те да се пожар пренио на кућу, па му је читава породица била угрожена.

„Тада сам се сетио Метјуових речи. Нисам могао да верујем да се то десило у мојој земљи. И даље мислим да је део тих оптужби лажан. Ухапсили смо човека који је то урадио, и жену која му је помагала, али „мастермајнд” није био ухапшен. Мислим да знамо ко је био иза тога и очекујем да финализирамо тај случај за недељу или десет дана”, рекао је, говорећи о случају угрожавања безбједности новинара Милана Јовановића из Врчина.

„Научио сам нешто и почео да будем опрезан и због тога морамо да завршимо тај случај и морамо да будемо брутални у свим сличним случајевима”, рекао је Вучић.

Он је рекао да не критикује новинаре који вређају новинарке због критичних извештаја, већ да говори о властима. Он је додао да у Србији нису криминализоване лажне вијести и људи који крше кодекс новинарства. „Не знамо како то да урадимо. Људи би рекли да ограничавамо, забрањујемо, посебно на друштвеним мрежама”, додао је он.

„Немамо најбоље оцене у последње две године од Репортера без граница и Фридом хауса и уопште нисам поносан на то. Питао сам Репортере без граница на јучерашњем састанку могу ли да дођу у Србију да нам дају неопходну подршку и експерте, посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину-две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели”, рекао је Вучић.

На панелу „Медијске слободе у условима кризе” са Вучићем су учествовали руска новинарка Тина Канделаки, извршни уредник „Вашингтон поста” Мартин Барон, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер, генерални секретар Амнести Интернешенела Куми Наидо и Метју Галиција из „Mundus journalism“-а, а у публици су биле бројне званице, укључујући белгијску краљицу Матилду.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар