Главно РС и матица

Вучић: Увешћемо доживотни затвор за вишеструке убице и за убијање деце

ПОСЛИЈЕ СЈЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ РЕКАО ДА СЕ НАДА ДА ЋЕ ПРИШТИНА УКИНУТИ ТАКСЕ
  • „Драстично, драконско повећање и минималних и максималних казни за сва кривична дела са насилничким понашањем – од насиља у породици до убистава“, најавио је Александар Вучић и додао да су прихваћени предлози оца убијене дјевојчице Тијане Јурић да казне за убиства дјеце буду повећане
  • Обећао да ће борба државе против криминала бити стварна и убједљива и да ће се у року од мјесец данас све у Србији промијенити по том питању: „На све ћемо ићи од 35 до 50 посто повећање казни“
  • Подсјетио да доживотна затворска казна постоји у Њемачкој и истакао: „Идемо са тим мерама и биће то тешка борба јер ће стручњаци сада кренути по разним амбасадама да причају о људским правима, криминалци ће да се уједине јер ће то да им доноси мање паре, а мој одговор је – држава ће да вас победити ма колико да сте опасни и бескрупулозни и увезани у целом региону“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће Приштина укинути таксе за увоз робе из Србије, али да не може рећи да очекује да се то деси.

Упитан има ли назнака за наставак преговора Београда и Приштине, а поводом навода предсједника Демократског савеза Косова Исе Мустафе да није добро што Приштина не поштује предлог предсједника САД Доналда Трампа и не укида таксе од 100 одсто за увоз српске робе, рекао је да Србија чека да ли ће Приштина ипак донијети такву одлуку.

„Чекамо да видимо хоће ли донети такву одлуку. Мислим да им је данас лакше када је ЛДК изашао са таквим проценама јер је ЛДК данас најснажнија појединачно политичка странка на Косову међу Албанцима. Ја се надам, а да очекујем – не могу да кажем“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

„Имамо сва оперативна сазнања за највећи део убистава почињених у Београду“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да полиција има сва оперативна сазнања за највећи дио убистава која су почињена у Београду.

„Е, сада је паника. Имамо сазнања о убиствима од (Далибора) Деспотовића, (Александра) Станковића и многих других која су подизала Београд на ноге“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре послије сједнице Савета за националну безбедност.

Он је казао да је сада друго питање како ће „то ићи са тужилаштвом и судом“.

Вучић је рекао да борба против криминала не може бити лака, али да ће их држава правно „згазити“.

„Уводимо доживотне затворске казне за најтежа кривична дела“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија увести доживотне затворске казне за вишеструке убице, убиства дјеце, као и за друга најтежа кривична дјела.

Вучић је новинарима послије сједнице Савета за националну безбедност најавио да ће бити повећане минималне и максималне казне за сва кривична дјела која имају елементе насиља.

„Драстично, драконско повећање и минималних и максималних казни за сва кривична дела са насилничким понашањем – од насиља у породици до убистава“, најавио је Вучић и додао да су прихваћени предлози оца убијене дјевојчице Тијане Јурић да казне за убиства дјеце буду повећане.

Он је казао да ће борба државе против криминала бити „стварна и убедљива“ и да ће се у року од мјесец данас све у Србији промијенити по том питању.

„Имамо веома благу казнену политику, казне су биле у највећем проценту минималне, или уз ублажавање казни“, казао је Вучић.

Вучић је изнео податке да су за дјело силовања казне од три до 12 година, али да је у 36 одсто случајева изрицана казна од три године, а до пет година у 33 одсто, што је укупно мање од 70 одсто.

„Па што смо онда одређивали казне до 12 година, или код нас увек постоје олакшавајуће околности или нешто друго што нас доводи до минимализовања казни“, казао је он.

Рекао је и да је дошло до декриминализације дјела ношења оружја, јер је у 55 одсто случајева пресуда била условна казна, што је оцијенио као „лошу поруку које држава шаље својим грађанима“.

Вучић је рекао и да је за тешку крађу око 62 одсто казна била од шест мјесеци до годину дана и упитао „како да се онда лоповима то не исплати“.

„За пореску утају да не причам, али ово желим да причам, јер ово погађа нашу децу и разара ткиво нашег друштва, а то је производња и промет опојних дрога“, рекао је Вучић и додао да је скоро 80 одсто осуђених на казне до пет година.

Он је најавио да ће казне за силовање бити од пет до 15 година без могућности ублажавања казне, а нико неће моћи да добије мање од пет година затвора.

„На све ћемо ићи од 35 до 50 посто повећање казни“, казао је Вучић.

Вучић је казао да очекује подршку ЕУ за увођење доживотне затворске казне, јер како је рекао, она постоји у Њемачкој, а не постоји на Балкану.

„Повећаћемо казне да им не пада на памет да се овде убијају“, најавио је Вучић и додао да није заинтересован за примједбе бораца за људска права.

„Идемо са тим мерама и биће то тешка борба јер ће стручњаци сада кренути по разним амбасадама да причају о људским правима, криминалци ће да се уједине јер ће то да им доноси мање паре, а мој одговор је – држава ће да вас победити ма колико да сте опасни и бескрупулозни и увезани у целом региону“, казао је Вучић.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар