Glavno RS i matica

Vučić: Uvešćemo doživotni zatvor za višestruke ubice i za ubijanje dece

POSLIJE SJEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST REKAO DA SE NADA DA ĆE PRIŠTINA UKINUTI TAKSE
  • „Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem – od nasilja u porodici do ubistava“, najavio je Aleksandar Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene djevojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva djece budu povećane
  • Obećao da će borba države protiv kriminala biti stvarna i ubjedljiva i da će se u roku od mjesec danas sve u Srbiji promijeniti po tom pitanju: „Na sve ćemo ići od 35 do 50 posto povećanje kazni“
  • Podsjetio da doživotna zatvorska kazna postoji u Njemačkoj i istakao: „Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pričaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je – država će da vas pobediti ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Priština ukinuti takse za uvoz robe iz Srbije, ali da ne može reći da očekuje da se to desi.

Upitan ima li naznaka za nastavak pregovora Beograda i Prištine, a povodom navoda predsjednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe da nije dobro što Priština ne poštuje predlog predsjednika SAD Donalda Trampa i ne ukida takse od 100 odsto za uvoz srpske robe, rekao je da Srbija čeka da li će Priština ipak donijeti takvu odluku.

„Čekamo da vidimo hoće li doneti takvu odluku. Mislim da im je danas lakše kada je LDK izašao sa takvim procenama jer je LDK danas najsnažnija pojedinačno politička stranka na Kosovu među Albancima. Ja se nadam, a da očekujem – ne mogu da kažem“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

„Imamo sva operativna saznanja za najveći deo ubistava počinjenih u Beogradu“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da policija ima sva operativna saznanja za najveći dio ubistava koja su počinjena u Beogradu.

„E, sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je kazao da je sada drugo pitanje kako će „to ići sa tužilaštvom i sudom“.

Vučić je rekao da borba protiv kriminala ne može biti laka, ali da će ih država pravno „zgaziti“.

„Uvodimo doživotne zatvorske kazne za najteža krivična dela“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, ubistva djece, kao i za druga najteža krivična djela.

Vučić je novinarima poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost najavio da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne za sva krivična djela koja imaju elemente nasilja.

„Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem – od nasilja u porodici do ubistava“, najavio je Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene djevojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva djece budu povećane.

On je kazao da će borba države protiv kriminala biti „stvarna i ubedljiva“ i da će se u roku od mjesec danas sve u Srbiji promijeniti po tom pitanju.

„Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni“, kazao je Vučić.

Vučić je izneo podatke da su za djelo silovanja kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina u 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

„Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni“, kazao je on.

Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije djela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocijenio kao „lošu poruku koje država šalje svojim građanima“.

Vučić je rekao i da je za tešku krađu oko 62 odsto kazna bila od šest mjeseci do godinu dana i upitao „kako da se onda lopovima to ne isplati“.

„Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga“, rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina.

On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

„Na sve ćemo ići od 35 do 50 posto povećanje kazni“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer kako je rekao, ona postoji u Njemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

„Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju“, najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primjedbe boraca za ljudska prava.

„Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pričaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je – država će da vas pobediti ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu“, kazao je Vučić.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar