Glavno RS i matica

Vulin: Srpska je morala nastati da se ne bi ponovio jasenovački genocid

„SRBIJA ĆE UVEK SNAŽNO PODRŽAVATI DEJTONSKI SPORAZUM I REPUBLIKU SRPSKU“
  • „Nikome nije više stalo do mira nego srpskom narodu. Srbija je i čuvar slobode svoga naroda, prava srpskog naroda da živi i traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački“

MINISTAR odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Donjoj Gradini da je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkog genocida, istrebljenja srpskog naroda, njegovog protjerivanja i zatiranja.

Vulin je naveo da se suština građanskih ratova u Hrvatskoj i BiH ne može razumjeti, ako se ne poznaje jasenovački užas i ne shvataju razmjere genocida koji se dogodio u tom koncentracionom logoru.

On je naglasio da srpski narod nikada više neće mirno prihvatati da bude odvođen u logore, zatiran i protjerivan.

„Srbija, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, uvek će snažno podržavati Republiku Srpsku i ovaj sporazum. Nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi“, rekao je Vulin novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Prema njegovim riječima, obaveza srpskog naroda je da o Jasenovcu govori, podsjeća i suprotstavi se svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo i obnovi ustašku ideologiju.

On je istakao da su Srbi krajem 20. vijeka, još jednom osjetili ustašku ideologiju, bili ubijeni i protjerani, jer se o Jasenovcu nije govorilo.

Vulin je podsjetio da je Srbija garant i čuvar mira da će svi narodi na Balkanu dobro živjeti.

„Nikome nije više stalo do mira nego srpskom narodu. Srbija je i čuvar slobode svoga naroda, prava srpskog naroda da živi i traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački“, naglasio je Vulin.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar