Коментари Одабрано

Амерички министар правде оптужен да Бога претвара у Трамповог саучесника и таоца

ОТВОРЕН НОВИ ФРОНТ У АМЕРИЧКОМ ПОЛИТИЧКОМ И ИДЕОЛОШКОМ ГРАЂАНСКОМ РАТУ
  • Министар Вилијам Бар, који је истоврремно и државни тужилац, у једном предавању рекао: „У нашој земљи се религија нашла под опсадом. То није урушавање већ њено организовано разарање. Противници религије и њихови савезници-прогресисти мобилисали су све снаге у масмедијима, популарној култури, индустрији забаве и школским установама за непрестане нападе на религију и  традиционалне вредности
  • Још је упозорио да је у САД „сам секуларни пројекат постао религија која се исповеда са религиозним жаром, а већ има и своју инквизицију и анатемисање“
  • На Бара је одмах ударио либерални дневни лист New York Times који је, из пера нобаловца Пола Кругмана, објавио:       „Бог је сада постао Трампов саучесник и јатак. Наш Устав гарантује слободу вере, а та слобода укључује и слободу неприпадања ниједној религији. Расна и верска нетрпељивост постале су последље уточиште битанги“

ОТВОРЕН је нови фронт у америчком политичком и идеолошком грађанском рату.

Министар правде Вилијам Бар, који је истовремено и државни тужилац, јавно је узео у заштиту „традиционалне моралне и породичне вредности“.

Због тога је одмах у неким америчким медијима био назван битангом и оптужен да покушава да је тиме покушао да одвуче пажњу од проблема свбога боса Доналда Трампа.

Чак је осумњичен да Бога покушава да претвори у „Трамповог саучесника“.

Бар је католик и „активни верник“, а све је почело од тога што га је Натрамски католички универзитет из Индијане позвао да одржи предавање о верским слободама у САД.

Он је прихватио позив и онима који су дошли да га слушају прво рекао да су још „оци оснивачи“ Америке сматрали да је највише угрожавају „спољни непријатељи“, па наставио:

„Централно питање у дужој перспективи ипак се сводило на то хоћемо ли бити у стању да управљамо својом слободом. Могу ли грађани слободног друштва сачувати моралну дисциплину и благородство који су неопходни за опстанак слободних институција?

У наставку је цитирао  ове речи другог председника САД Џона Адамса: „Ми немамо владу која би била у стању да се носи са људским страстима које не би обуздавали морал и религија. Наш Устав је писам само за моралне и побожне људе. Он је потпуно неподесан за управљање другачијим људима“.

Бар је у овом контексту указао да да се хришћански поглед на свет ослања на „две велике заповести“ – на поштовању Бога и љубави према ближњима. и упозорио: није се појавило и не постоји ништа што може да их замени ни у данашње време које многи на Западу називају постхришћанским.

Трампов министар је у наставку оценио:

„У нашој земљи се религија нашла под опсадом. То није урушавање већ њено организовано разарање. Противници религије и њихови савезници-прогресисти мобилисали су све снаге у масмедијима, популарној култури, индустрији забаве и школским установама за непрестане нападе на религију и  традиционалне вредности“.

Бар је посебно указао да је парадокс целе ситуације у томе што је у САД „сам секуларни пројекат постао религија која се исповеда са религиозним жаром, а већ има и своју инквизицију и анатемисање“.

Упозорио је да савремена `макроетика` – за разлику од хришћанске `микроетике` која је окренута спасавању душе појединца преко вере и самоусавршавања – преваљује на државу и друштво све трошкове личног неморала и неодговорности.

Још је додао: „Сада се за наметање моралног релативизма користе и закони. Епицентар борбе против верских слобода преместио се у наше (високо)школске установе. Мерило моралности више није лично држање већ приврженост политичким идејама. Сада се похвале за `високу моралност` могу стицати и учешћем у демонстрацијама“.

Указао је да се религија атакује из три правца: преко школских програма, доступа финансирању и присиљавања на `секуларну ортодоксију.

На Бара је одмах ударио либерални дневни лист New York Times који је, из пера нобаловца Пола Кругмана, објавио:

„Бог је сада постао Трампов саучесник и јатак. Наш Устав гарантује слободу вере, а та слобода укључује и слободу неприпадања ниједној религији. Расна и верска нетрпељивост постале су последље уточиште битанги“.

Још даље је отишао познати амерички стручњак за политичку етику – Ричард Пејнтер –који је Бара је чак назвао „правим Гебелсом“.

Последња анкета је показала да сада 26 одсто Американаца себе сматра атеистима, агностицима и `неопредељеним`, а 65 одсто хришћанима, при чему је католика дупло мање него протестаната.

Трамп је протестант-презвитеријанац.

Њему је рејтинг-агенција Moody’s – на бази чисто економских показатеља – предвидела уверену и лаку победу на председничким изборима у новембру 2020-те.

http://fakti.org/alter-america/americki-ministar-pravde-optuzen-da-boga-pretvara-u-trampovog-saucesnika-i-jataka

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар