Коментари

Ћеранић: Британци би да у Српској приреде македонски, а не украјински сценарио

У ЛОНДОНУ СЕ 10. ЈУЛА ОДРЖАВА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ - ПЕТА У ОКВИРУ `БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА`
  • За конференцију су припремљени закључци у којима ће бити наглашено да се очекује да „Устав БиХ буде усклађен са стандардима ЕУ“, што у практичном смислу значи – захтјев за укидањем Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ. А што је најважније – тим закључцима полиција у Српској није предвиђена
  • Британски специјалци испитују ниво повјерења у политичке партије у Српској, али их више интересује повјерење које грађани имају у полицију Српске. Како би повјерење у полицију било што мање, максимално су инструментализовани протести на Тргу Крајине
  • Британска процјена је да „Додик неће отићи са власти ако полиција остане консолидована“. У основи, кључ избора се своди на постојаност министра Лукача и на подршку полицији од Владе и предсједника Српске. Императив је зато срушити Лукача и полицију, а онда би, бар тако у Лондону сматрају, опозиција лако срушила Додика

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

НАРЕДНЕ седмице, тачније 10. јула, у Лондону ће бити одржана Конференција о Западном Балкану, пета у оквиру Берлинског процеса након Берлина 2014. године, Беча 2015., Париза 2016. и Трста 2017. године.

Из британског Министарства спољних послова саопштено је да им је основна намјера да у БиХ „не буде конфликата и да земље (Западног Балкана) буду способне да се носе с проблемима“, те да „земље Западног Балкана дијеле бројне проблеме као што је организовани криминал и насљеђе из прошлости“.

Свакако да ће на скупу у Лондону, који се у дипломатским круговима назива „лондонском конференцијом о БиХ, најзанимљивији бити закључци о БиХ, након чега ће се чекати реаговање из Републике Српске. Поменути закључци су у припреми, а у истима ће се тражити да ОХР и Делегација Европске уније у БиХ добију појачања у виду нових, „тешких“ преговарача, што би уз 40 приспјелих британских војника-специјалаца (који познају српски, односно хрватски језик, с обзиром да се ради о дјеци миграната из бивше СФРЈ) према процјени Лондона била снага довољна да се „очувају интереси Круне у БиХ“.

У закључцима ће бити наглашено и да се очекује да „Устав БиХ буде усклађен са стандардима ЕУ“, што у практичном смислу значи захтјев за укидањем Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ.

И, на крају, најважније – полиција у Српској није предвиђена.

Поменути закључци, који ће бити представљени као захтјеви, резултат су дјеловања бројних бошњачких удружења у дијаспори, али и рада бх дипломатије у намјери да се избјегне Дејтон у дијелу да је за измјену Устава БиХ потребна сагласност сва три конститутивна народа.

Значајан удио у наведеном смислу дали су и кадрови, у Српској опозиционог Савеза за промјене, који пласирају информације о „успостављању полицијске државе у РС“, „великом степену корупције и криминалу“, да „Додикове паравојске обучавају Руси“, који, уз то, „намјеравају направити базу на аеродрому у Александровцу“, да ће „Додик како би сачувао свој капитал изазвати рат у БиХ“ итд.

Наравно, не треба заборавити допринос баронесе Арминке Хелић и Санеле Џенкинс, нити надобудне у Дому лордова, који су још „заглављени“ у „златном колонијалном добу“.

Британска влада, која једина безрезервно подржава НАТО, јер недостатак властите војне ефективе жели надомјестити НАТО снагама, и по обичају употријебити за властите циљеве, упорно настоји да НАТО укључи у рјешавање босанскохерцеговачке заврзламе. У том циљу пласирају се тезе о „коруптивној власти у РС“ која „кочи улазак БиХ у НАТО“, а британски таблоиди настоје јавности наметнути утисак да „посао у БиХ није завршен“.

Британски специјалци испитују ниво повјерења у политичке партије у Српској, али их више интересује повјерење које грађани имају у полицију Српске.

Како би повјерење у полицију било што мање, максимално су инструментализовани протести на Тргу Крајине.

Шта очекивати од протеста најављеног за 7. јули?

Јачи удар на урушавање дигнитета институција Српске. Ништа више, јер још трају припреме у Британској (и још једној) амбасади, а које нису у потпуности искристалисане.

Уосталом, чекају се документи (са потписима учесника) „лондонске конференције о БиХ“, односно Конференције о Западном Балкану заказане за 10. јул у Лондону.

Од Давора Драгичевића и Савеза за промјене могу се очекивати још интезивнији захтјеви за смјеном министра Лукача и његових сарадника, а заузврат би се, наводно, одустало од напада на МУП, а Трг Крајине био би напуштен.

Британска процјена гласи да „Додик неће отићи са власти ако полиција остане консолидована“. У основи, кључ избора се своди на постојаност министра Лукача и на подршку полицији од Владе и предсједника Српске.

На посљедњој сједници Народне скупштине било је на претек увреда и конструкција из кухиње Васковића, тј. Срђе Поповића, а посланик Шукало министра је покушао физички испровоцирати, тако да је очито да је у Српској на дјелу „македонски сценарио“ (а не украјински).

Након монтиране афере прислушкивања, амбасадори земаља Запада присилили су премијера Груевског да од министра МУП-а затражи оставку, након чега се све убрзано одвијало.

Императив је срушити Лукача и полицију, а онда би, бар тако у Лондону кажу, опозиција лако срушила Додика.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар