Komentari

Ćeranić: Dodik je ponovo prepriječio put otimanju nadležnosti Republike Srpske

POLITIKA ZA KOJU SU `MALI RUSI` KRIVI ZA SVE U REGIONU – NEĆE DONIJETI DOBRO
  • Sastanak predsjednika Srbije Vučića sa rukovodstvom Srpske i liderima Srba iz Crne Gore čija je osnovna poruka bila da će Srbija da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz „sve forme koje su zakonito moguće i opravdane” – u političkom Sarajevu  je dočekan „na nož“. „Vučić bošnjačke sudije nazvao muslimanima“; „Vučić vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore“; “Centar upravljanja krizom u Crnoj Gori i BiH je Aleksandar Vučić“ – naslovi su koji paraju sarajevsko medijsko nebo
  • Dogodilo se novo, ovog puta medijsko, kamenovanje predsjednika Vučića. A pride, i Dodik i Čović, i svi koji oponiraju unitarističkoj politici, nazivaju se ruskim igračima
  • Ratoborna retorika mlađeg Izetbegovića povodom Dodikove najave mjera koje će preduzeti Srpska nakon odluke Ustavnog suda bila je radikalna do mjere da su je, u najboljoj namjeri prema govorniku, cenzurisali sarajevski mediji. Izetbegović se nije libio da zaprijeti da će se „Dodikovoj odluci suprotstaviti svim sredstvima – do kraja, do oružja, do rata“
  • Srpska sabornost i duh pravoslavlja koji se iz „epicentra“, što je Crna Gora postala, u koncentričnim krugovima širi regionom – ne smije se potcijeniti. Srpski političari koji pokažu neodlučnost i kalkulantski duh, nestaće s političke scene nakon prvih izbora

Piše: Predrag ĆERANIĆ

MILORAD Dodik se po ko zna koji put ispriječio otimanju nadležnosti Republike Srpske.

Formalno se to sve više odvija kroz odluke Ustavnog suda BiH, koji se nakon ranijih osporavanja identifikacionih oznaka Srpske (grb, himna, zastava, Dan Republike) sada upustio u osporavanje prava na zemljište. Međunarodna zajednica, oličena u kovanici „zemlje Kvinte“, nije uvažila argumente koje je član Predsjedništva iz Republike Srpske predočio. Odluke Ustavnog suda, i kada su ništa drugo nego prekrajanje Ustava, konačne su i moraju se poštovati – bio je njihov stav.

Ambasadorima zemalja Kvinte više je nego jasno da Ustavni sud ni u jednoj zemlji ne može da se ponaša kao ustavotvorac. Nije njegovo da krši Ustav već da ga štiti, ali … Kad je Bosna u pitanju, vrijedi druga logika. Ustavni sud je preuzeo raniju ulogu Visokog predstavnika. Tako je, izgleda, dogovoreno.

Trebalo je da prođe 25 godina od okončanja sukoba u BiH (a okončan je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma) pa da iz otvorenih arhiva Vlade Velike Britanije saznamo da su ovlašćene službe precizno izvještavale britansku vladu o zbivanjima u BiH, ali da zvanična politika za to nije marila. Tako je o upadu srpskih snaga u Srebrenici napisano da za to nije postojao čvrst plan.

Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bosansko-hercegovačkim napadima u prethodna tri mjeseca na njihove rute snabdjevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su dio plana iz Pala da se pregazi enklava“, doslovce stoji u zvaničnom dokumentu britanskog Ministarstva odbrane od 11. jula 1995. godine.

Ni riječi o „udruženom zločinačkom poduhvatu“, kako glasi kvalifikacija na osnovu koje je izrečeno nekoliko presuda u Haškom Tribunalu. Međutim, dokumeti nisu spriječili Vladu Velike Britanije da 2015. godine od Savjeta bezbjednosti UN zatraži rezoluciju o genocidnosti Srba zbog zločina u Srebrenici.  

Staro pravilo se ponovo potvrdilo – obavještajne službe vlade svojih zemalja realno informišu o stanju na terenu, ali kada informacije uđu u kanale politike – sve može izgledati drugačije.

Politika, odnosno geopolitika je ono čemu su informacije i činjenice podređene.

Tako je i sastanak predsjednika Srbije Vučića sa rukovodstvom Srpske i liderima Srba iz Crne Gore čija je osnovna poruka bila da će Srbija da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz „sve forme koje su zakonito moguće i opravdane”. Iako je  sagovornike predsjednik Srbije zamolio „da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije“ i „bez šire destabilizacije regiona”, ništa nije vrijedilo. U političkom Sarajevu  je dočekan „na nož“.

„Vučić bošnjačke sudije nazvao muslimanima“; „Vučić vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore“; “Centar upravljanja krizom u Crnoj Gori i BiH je Aleksandar Vučić“ – naslovi su koji paraju sarajevsko medijsko nebo.

Dogodilo se novo, ovog puta medijsko, kamenovanje predsjednika Vučića. A pride, i Dodik i Čović, i svi koji oponiraju unitarističkoj politici, nazivaju se ruskim igračima.

O „malignom ruskom uticaju“ raspisao se i sajt epicentar. info koji putem sponzorisanih  tekstova nastoji da svima „otvori oči“, te je u tekstu pod nazivom „Jačanje ruskog uticaja kroz visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj“ optužio jedan od banjalučkih univerziteta u privatnom vlasništvu da javno promovišu rusku književnost.    „Organizuju se studentske konferencije kao i književne večeri gdje se uglavnom govori o velikanima ruske književnosti“ – doslovce stoji u tekstu napisanom u duhu borbe protiv Informbiroa.

Znači, ne samo Zahar Prilepin, već su i ruski klasici poput Dostojevskog i Tolstoja postali nepoželjni u BiH.        

„Ruski maligni uticaj se ogleda i u drugim kulturnim događajima u organizaciji Ambasade Ruske Federacije u BiH, a jedan od njih je Festival ruskog filma koji ima za cilj glorifikovanje ruskih junaka i junakinja koji brane svoju zemlju kroz istoriju …“ – itd.

Na glorifikovanje junaka iranske Islamske revolucije niko se nije ni osvrnuo. Naime, Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, prisustvovao je obilježavanju godišnjice Islamske revolucije i pomenu ubijenom iranskom generalu Kasemu Sulejmaniju.

Cerić je „čestitao Bosni i Hercegovini“ godišnjicu pobjede Islamske revolucije i naglasio:

„Mi kao bosanski narod dugujemo Iranu i onima koji su nam pomogli u teškim uslovima“, a sve je „zašećerio“ porukom: „Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika.“

Izlišno je podsjećati koliko je snažan Cerićev uticaj bio u „Alijina vremena“ a ni danas se ne smije potcijeniti.

Ratoborna retorika mlađeg Izetbegovića povodom Dodikove najave mjera koje će preduzeti Srpska nakon odluke Ustavnog suda bila je radikalna do mjere da su je, u najboljoj namjeri prema govorniku, cenzurisali sarajevski mediji.

Izvorno ste Izetbegovića mogli čuti samo u direktnom obaraćanju na jednoj od sarajevskih televizija. Izetbegović se nije libio da zaprijeti da će se „Dodikovoj odluci suprotstaviti svim sredstvima – do kraja, do oružja, do rata“.

Zemlje Kvinte ambasade imaju i u Crnoj Gori. To što trećina stanovništva jedne države izlazi na ulice da bi litijama i molebanima iskazala protest protiv odluka režima nimalo ih se ne dotiče.

Kad su Srbi u pitanju – mogu se gaziti i njihova osnovna prava. Kao na Kosovu.

O antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH na posebnoj sjednici raspravljaće Narodna skupština Srpske. Na dnevnom redu je samo jedna tačka. Radi se o Informaciji kojom će o navedenoj temi poslanike upoznati predsjednica Cvijanović.

Politika po kojoj su „mali Rusi“ krivi za sve u Bosni neće donijeti dobro.

Srpska sabornost i duh pravoslavlja koji se iz „epicentra“, što je Crna Gora postala, u koncentričnim krugovima širi regionom – ne smije se potcijeniti.

S druge strane, srpski političari koji pokažu neodlučnost i kalkulantski duh, nestaće s političke scene nakon prvih izbora.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar