Коментари

Ћеранић: Додику ће покушати да одузму право да се кандидује на октобарским изборима

ПРОТИВ СРПСКЕ И ДОДИКА СЕ ВОДЕ ВИШЕДИМЕНЗИОНАЛНЕ И ВИШЕСЛОЈНЕ ХИБРИДНЕ ОПЕРАЦИЈЕ
 • Оквирно вријеме обрачуна са предсједником Додиком, у смислу одузимања права да се кандидује на предстојећим изборима, истиче у јуну мјесецу, што значи да ће у мају доћи до кулминације и да је мјесец мај преломан
 • Рачуна се да институције Српске не би прихватиле политичку елиминацију предсједника Додика, те би веома напета и наелектрисана политичка ситуација била повод за долазак 600 стотина припадника елитне јединице британске војске САС на тузлански аеродром, а што би оснажило интервенцију СИПА
 • Министар Лукач је оцијењен као велика баријера за наведене планове, те се плански и у континуитету настоји дискредитовати. Уколико, пак, предсједнику Додику не би успјели оспорити право да учествује на изборима, алтернативни план је да се доведу у питање резултати избора
 • Увјерени су да би, ако би успјели онемогућити изборну побједу Додика и његове СНСД, пут ка демонтажи Републике Српске био отворен
 • Брити су успјели Американце да убиједе да је Иванић квалитетније рјешење од Мирка Шаровића. У америчкој варијанти Шаровић је био пожељнији кандидат, јер за Иванића нису сигурни да ли би признао Косово као независну државу… Основна платформа коју Брити настоје да реализују гласи: Срби не смију бити фактор на Балкану, како у економском, тако ни у политичком ни у војном смислу

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

МЕКТИЋ није будала. Његове изјаве, иако дјелују несувисле и плиткоумне, осмишљене су у познатим амбасадама, а од Мектића се тражи да их често понавља, како би „сто пута поновљена лаж постала истина“.

Има се на уму да ће одређене структуре бирача прихватити тезе о „криминогеној власти“, као и да ће тзв. међународна заједница у Мектићевим тврдњама о наводним активностима Српске на стварању паравојних структура, пронаћи довољно елемената за изрицање санкција Српској и предсједнику Додику, јер све што износи „министар безбједности, који је Србин из Републике Српске“, има већу тежину него када идентични ставови долазе из Федерације БиХ.

Циљано пласиране неистине о Српској, подржане од британских медија, указују да се против Републике Српске и предсједника Додика воде вишедимензионалне и вишеслојне хибридне операције.

Учестали су и отворени, фронтални напади на МУП Српске и министра Лукача. Наиме, оквирно вријеме обрачуна са предсједником Додиком, у смислу одузимања права да се кандидује на предстојећим изборима, истиче у јуну мјесецу, што значи да ће у мају доћи до кулминације и да је мјесец мај преломан.

Зато министар безбједности БиХ, Драган Мектић, кадар СДС, у најављеном доласку Ноћних вукова, највећег руског мотоциклистичког клуба, види безбједносну пријетњу по БиХ, јер „имају задатак да у Републици Српској заплаше несрбе и политичке противнике владајућих странака“.

Рачуна се да институције Српске не би прихватиле политичку елиминацију предсједника Додика, те би веома напета и наелектрисана политичка ситуација била повод за долазак 600 стотина припадника елитне јединице британске војске САС на тузлански аеродром, а што би оснажило интервенцију СИПА.

Министар Лукач је оцијењен као велика баријера за наведене планове, те се плански и у континуитету настоји дискредитовати. Уколико, пак, предсједнику Додику не би успјели оспорити право да учествује на изборима, алтернативни план је да се доведу у питање резултати избора.

Увјерени су да би, ако би успјели онемогућити изборну побједу Додика и његове СНСД, пут ка демонтажи Републике Српске био отворен.

Противкандидат Додику биће Младен Иванић јер је превагнула британска опција, која је у БиХ оперативно дубоко инволвирана.

Брити су успјели Американце да убиједе да је Иванић квалитетније рјешење од Мирка Шаровића. У америчкој варијанти Шаровић је био пожељнији кандидат, јер за Иванића нису сигурни да ли би признао Косово као независну државу.

Шаровићеве „референце“ су биле и да је „мотивисан за освету због 1997.“, да је кооперативнији, и да је „урадио све што се од њега тражило“. Међутим, народ у Српској се већ опредијелио и све му је јасно.

Савез за промјене се легитимисао као сарадник Бакира Изетбеговића и СДА. Зато министар Мектић оптужује Бања Луку и тврди оно за шта и сам зна да је неистина. И зато га његова партија, СДС, у потпуности подржава. Такође, портали и блогери прикачени на стране донације.

Драган Мектић је министар за лажу и паралажу.

Међутим, није Мектић једина безбједносна пријетња миру и стабилности Српске. Он је, у ствари, више експонент других, егзекутор. У вишедимензионалне и вишеслојне хибридне операције којима је Српска изложена убрајају се и лобирања која спроводи бошњачка и албанска дијаспора од Брисела до Вашингтона.

Та два лобија су постала једни од јачих у свијету. Поред новца која прикупи дијаспора, и оног који се алоцира из буџетских средстава БиХ, енормна финансијска средства лоби групама дарује Саудијска Арабија, која више од било кога жели стварање исламске државе у Европи.

Мектић никада није објаснио зашто је поново ишао у Ријад, и зашто га је приликом недавне посјете овој земљи примио лично краљ Салман.

Јавност је ускратио и за информацију о сврси свог одласка у Лондон на позив Министарства унутрашњих послова, иако се претходно похвалио да је заједно с њим требало да путују и ентитетски министри унутрашњих послова, Лукач и Чампара, али им је позив у посљедњи час отказан.

Шта раде бошњачке и албанске лоби групе?

Имају отворен пролаз до врха Стејт Департмента. Исељеници из БиХ и са Косова налазе се на важним положајима у ЕУ и Вашингтону. Они су секретари и чланови тимова гувернера САД, налазе се у кабинетима конгресмена и сенатора. Налазе се у водећим think tank-овима, веома су активни током америчких избора.

Са наведених позиција није им тешко да одржавају перцепцију о само једној истини о рату у БиХ, јер је упорно износе, годинама и на различитим мјестима, нарочито оним гдје се утиче на одлуке администрације САД.

Теме разговора су познате, а доминира она о грађанској држави.

У поменутим лобистичким круговима више се не спомиње распакивање Дејтона, јер се цијени да није ни потребно с обзиром да, како су убијеђени, „имају Владу, Тужилаштво и Уставни суд БиХ“.

Резултат дјеловања бошњачких лобистичких група су и тренутно снажне активности на изнуди рјешења за Мостар и Дом народа Федерације БиХ, што би био корак до реконструкције структуре Дома народа у Парламенту БиХ.

ОХР је понудио своје иновације које се тичу измјене изборног закона, што је директно уплитање у структуру Дејтонског устава. Наиме, ради се на томе да ОХР наметне електорско гласање у Дому народа Федерације, што би затим као „успјешно рјешење“ било примијењено и на Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Поменуту идеју Високи представник за БиХ, Валентин Инцко, представио је у Бриселу, гдје се у Европском парламенту састао са „Пријатељима БиХ“, потпуно неформалном групом, што нас је увјерило да и за БиХ постоје фантомске организације којима се даје међународни кредибилитет, попут Сиријске опсерваторије за људска права, која дјелује из предграђа Лондона.

На поменутом састанку Инцко је у оквиру предвиђене измјене изборног законодавства изнио двије опције електорског модела избора делегата у Дом народа Федерације: „Први модел био би да се уведе некакав електорски колеџ, изборни колегиј, као што то има Америка на предсједничким изборима. У њега би били изабрани представници кантона и ондје би неко тијело одлучило којих 17 иде у Дом народа ФБиХ из сваког конститутивног народа. Други модел предвиђа увођење изборног прага који би одредио колики мора бити постотак бирача из једног народа да би њихов глас бирао.“

Како би боље појаснио, Инцко је навео и примјер: „Може бити један или два посто или шест посто, о томе би се требало договорити. По другом моделу, кантони попут Горажда у којем је само 20-ак Хрвата, не би имали хрватског представника у Дому народа, а то би се надомјестило хрватским представником из кантона у којем су Хрвати бројнији, и обрнуто с Бошњацима.

„У основи, електорским гласовима „грађанској опцији“ у Дому народа Федерације БиХ желе се обезбиједити делегати из кантона са хрватском већином. Потом би се „грађанској опцији“ пожељни електори омогућили и у Дому народа Парламента БиХ.

Зато је изјава предсједника Додика да ништа од наметнутих мјера ОХР-а неће прихватити, чак ни оне које се односе на Федерацију, маестрална. Антидејтонска је свака мјера која није у складу са Уставом БиХ и она се не може „пеглати“ одлукама Уставног суда БиХ.

Однос који према Русији испољавају Велика Британија и „америчка мочвара“, која Трампа вуче свом дубоком дну, све више се рефлектује на Западни Балкан, у смислу настојања да се потисне руски утицај. У Србима и једни и други виде непокоран народ којима, иако их настоје инкорпорирати у НАТО, не вјерују.

Основна платформа коју Брити настоје да реализују гласи: Срби не смију бити фактор на Балкану, како у економском, тако ни у политичком ни у војном смислу.

То је разлог што опструишу Вучићеву политику према Косову, зато смета Додик. Наравно, не могу успјети без подршке инсајдера изнутра, у српском корпусу.

Из тог рукава долазе Мектић и његови.

 

5 Коментара

  • Daj Ćeraniću, ne seri! će pokušati da oduzme pravo Dodiku da se kandiduje na oktobarskim izborima? Koja institucija u BiH to moze? Sušina je u tome da je Dodik shvatio da ga, ogrezlog u teškoj korupciji i kriminalu, biraci, odnosno glasaci konacno mogu jednom za svagda otjerati u policku penziju, a onda…? A ti i tebi slicni „savjetnici“ letite zajedno sa njim! Moći ćete da radite na Dodikovom imanju u Bakincima. Da mu obrezujete stabla u voćnjaku (besplatno) i da se pri tome hranite suvom hranom koju ponesete od kuce. I, da bome, sami plaćate autobuske karte iz Banjaluke, ili se udruzite i plaćate – dijelite troškove za benzin ukoliko idete vlastitim automobilima. Baja ništa nije naucio da plaća – kao pravoslavni pop! A kad ode u prisilnu penziju, neće mu biti potrebni takvi „savjetnici“ poput tebe, jer on vama ništa ne vjeruje. Dodik zna da ne vrijedite ni kurca, jer ste najobicniji poltroni! Kada je covjek bolestan, on bira pravog doktora, a ne takve dzabalebaroše koji rade na privatnim fakultetima, gdje se pita – „koliko rata još imaš da platiš do kraja fakulteta, a ne koliko još imaš ispita da poloziš?

   • Ne možemo a da se ne složimo sa mišljenjem Nebojše Vukanovića, publiciste iz Trebinja, o jednom od „stalnih komentatora“ vašeg sajta, Predragu Ćeraniću koji se sada predstavlja kao lažni srpski „patriota“ i da prenebregnemo činjenice iz njegove biografije o čemu je sam ranije govorio u svojim intervjuima taj Dodikov „prvi obavještajac“ i o svojim „zaslugama“ dok je radio za američku špijunsku agenciju – CIA, dok je bio njihov špijun – rezident u Banjoj Luci, a o čemu je pisao sarajevski nedjeljnik „Slobodna Bosna“ 2008. godine :

    https://pravoslavnisvet.wordpress.com/2015/05/22/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8/

    http://www.nebojsavukanovic.info/node/1489

    Dodikovog pretorijanca Ćeranića obučavala CIA-a u svom sjedištu
    Submitted by Nebojša Vukanović on Fri, 02/03/2017 – 11:02

    Dodikovog pretorijanca Predraga Ćeranića obučavala CIA-a

    Prvi udbaš Republike Srpske, visoki funkcioner MUP-a i samozvani ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić je američki čovjek koga je obučava CIA-a!? To je priznao sam Ćeranić u intervjuu Slobodnoj Bosni objavljenog 5.6.2008. u kome se hvali dobrim odnosima i saradnjom sa Amerikancima, te potvrđuje da je na njihov poziv kao provjeren kadar i špijun sredinom marta 2001. godine boravio u sjedištu CIA-a u Lengliju. Ćeranić se hvali da je kao službenik OBE predano radio na otkrivanje Srba osumnjičenih za ratne zločine, da je u Sarajevu predstavio novi plan razbijanja mreže pomagača i hapšenje haških optuženika, te da je u više navrata pomagao svojim partnerima iz Amerike.

    Najzanimljiviji dio intervjua odnosi se na Ćeranićeve tvrdnje da je pomogao Amerikancima da otkriju dva vozila koja su navodno nestala u BiH tokom tajne operacije otkrivanja Radovana Karadžića, a svoju lojalnost i odanost Amerikancima Ćeranić je bio spreman dokazati čak i svjedočenjem pred američkim Senatom. „ Amerikanci su zatražili pomoć u traženju dva ukradena vozila i sofisticirane opreme „black box“ za praćenje koja je bila u gepeku jer su se bojali da će pasti u ruke Rusima. Sa najboljom operativom sam prerovio Semberiju i Tuzlu, bio sam uporan i želio sam pomoći Amerikancima, i na kraju smo opremu našli u Bosanskom Novom. Tada sam otkrio da su moji američki prijatelji prikrili dio istine jer dva vozila „golf 3“ nisu nestala u Tuzli već Podgrabu kod Pala kada su se dva marinca tragajući za Karadžićem približila njegovoj kući, a njegovo obezbjeđenje ih je razoružalo i likvidiralo. Oružje su zadržali, vozila prodali u Bugarskoj, a špijunsku opremu sakrili u Bosanskom Novom, gdje sam je ja kasnije otkrio. Spreman sam o cijelom događaju i detaljima da svjedočim i pred Komisijom američkog Senata..“ svjedočio je Ćeranić Mirhi Dedić, novinarki Slobodne Bosne.

    Intervju je dao samo 7 dana nakon smjene, i u njemu Ćeranić javno traži pomoć i zaštitu Amerikanaca nakon što ga je tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak odstranio iz OSE zbog veza sa Stojanom Župljaninom. Tvrdio je da iza otkaza stoji tadašnji zamjenik direktora OSE Risto Zarić, teško ga optužujući da je odgovoran za zločine u Srebrenici. Između ostalog Ćeranić kaže da su ga razočarali i neki Bošnjaci, poput Almira Džuve i Zlatana Ramića, jer mu nisu vjerovali i pomogli u hvatanju Srba – haških bjegunaca?!

    Imajući u vidu sankcije i loše odnose Milorada Dodika i SAD-a, svakako treba izraziti bojazan da Ćeranić ponovo ima ulogu „trojanskog konja“ i dvostrukog agenta koji potkopava predsjednika Srpske odajući važne informacije. Ćeranić se u više navrata javno hvalisao zbog saradnje sa CIA-om i prijateljestva sa Amerikancima, pa ga je čudno sada slušati kako kritikuje SAD zbog uvođenja sankcija Dodiku.Ćeranić javno priznaje da je bio dvostruki agent koji je radio za više Službi, da je radio za Amere protiv Rusa, pa ne treba puno vjerovati u njegove novije izjave i kolumne u kojima hvali Rusiju i Putina a napada američku spoljnu politiku.

    Da li je Ćeranić podijeljena ličnost i treba li imati povjerenje u Dodikovog pretorijanca i prvog obavještajca Srpske, visokog funkcionera MUP-a Republike Srpske? Prema podacima iz knjige „Čuvari Jugoslavije“ Predrag Ćeranić je rođen 1.1.1964. u Zenici od oca Vojina i majke Ljilje, i kao mlad student treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, komunista i Jugosloven po nacionalnosti, postao je doušnik DB-a kodnog imena „Slavuj“ zadužen za špijuniranje studenata u Studentskom domu „Bratstvo i jedinstvo“. Nakon tajne akcije „Leopard“ ,u kojoj je ozvučena soba 404 u studentskom domu i praćen student Željko Pavić, Ćeranić je nagrađen i od saradnika pod kontrolom Munira Alibabića i Zlatana Ramića napredovao do radnika DB-a. Nakon puča, Biljana Plavšić i Milorad Dodik su ga postavili na čelo OBS-a RS, ali je ubrzo smijenjen zbog nestanka veće količine novca iz trezora DB-a. Iz tog vremena će ostati upamćen po izjavi da je Radovan Karadžić velika opasnost za region jer je nabavio atomsku bombu?

    Postavlja se pitanje može li se bivši Jugoslaven i sitni špijun koji je cinkario kolege studente preobraziti u velikog patriotu i Srbina koji štiti Republiku Srpsku, kako Ćeranić pokušava da se sada lažno predstavi. Kratka biografija dovoljno govori da je „Slavuj“ običan špijun i ulizica, a Meša je za ulizice davno rekao da su najgori, najštetniji i najpokvareniji ljudi koji siju strah i podržavaju svaku vlast, da su kao psi vjerni svakoj državi a kao kurve nevjerni gospodaru.

    Kad je veliki Meša pisao o ulizicama stiče se utisak da je pred sobom imao sliku lažnog eksperta i analitičara, koji već deceniju svojim lažima, podmetačinama i podlostima kontaminira javni prostor i truje građane Republike Srpske. Slavuj je pjevao Titu, Zlatanu, Radovanu, Biljani, Amerikancima i sada Dodiku. Iako smo žestoki politički protivnici, ipak treba dobronamjerno upozoriti Dodika da obrati pažnju na svog „Slavuja“, da se ponovo ne zaokrene, zabode nož u leđa i propjeva u odsudnom trenutku.

    Nebojša Vukanović

 • Ćeraniću, jesi li to ti ovako pisao u „Slobodnoj Bosni“? Ti, veliki Srbenda i Dodikov „prvi obavještajac“, a ovamo najobičnija špijunčina i saradnik CIA-e?

Кликни овде да поставиш коментар