Komentari

Ćeranić: U vraćanje otetih dejtonskih nadležnosti – obavezno, ali jedinstveno

IMA SLIČNOSTI IZMEĐU SUOČAVANJA NOVE TOMIĆA SA MEDVJEDOM I STANJA STVARI U BiH
  • Kad su Baki i političko Sarajevo, od Dodika dobili oštar odgovor i upozorenje da ignorisanje izborne volje srpskog naroda neće biti tolerisano, i da će se Srpska u tom slučaju po kratkom postupku vratiti Dejtonu, odnosno povratiti otete nadležnosti, uslijedila je reakcija ambasade SAD: „Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma“
  • Evo, okreni-obrni, za njih Srpska ruše Dejton. I kada najavljuje „vraćanje Dejtonu“! I kada se zalažete za njegovo očuvanje i poštovanje, ako ste iz Srpske – vi rušite Dejton
  • SDS je vlast 1997. godine izgubio zbog svoje bahatosti i otuđenosti od naroda. Nova vlast (Dodikova) da je bila nenarodna, što joj se često spočitava ne bi toliko trajala niti bila od naroda prihvaćena i podržana na trećim uzastopnim izborima. Konačno, svi čelnici SDS-a s kojima se Dodik tada sukobio, danas njegovu politiku podržavaju, uključujući i Karadžića i Krajišnika. Svi, sa izuzetkom Šarovića, danas su uz Dodika
  • Vrijeme je da se Ivanić „vrati kući“, odnosno tamo gdje je bio 1997. i da ponovo insistira na srpskom jedinstvu. Vrijeme je da se Srpska vrati Dejtonu i pokrene postupak povratka otetih nadležnosti. Da zaštiti ustavni poredak garantovan Dejtonom
  • U tome moramo biti jedinstveni. U protivnom, svi zajedno mogli bismo proći kao medvjed s početka teksta – politički likvidirani i etiketirani kao divlja zvijer koja je napala čovjeka (BiH)

Piše: Predrag ĆERANIĆ

NESVAKIDAŠNJA vijest je obišla region – medvjed napao čovjeka. Događaj se zbio nedaleko od Banja Luke, u selu Selačka nadomak Kotor Varoši, gdje je, kako su listom prenijeli mediji, medvjed napao izvjesnog Novu Tomića i nanio mu povrede – otkinuo stopalo i dio potkoljenice.

Ko je god gledao film Povratnik (The Revenant) u režiji Aleksandra Gonzalesa Injaritua sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, prisjetio se scena u kojima se Hju Glas (lik kojeg glumi Dikaprio) bori sa medvjedom i tokom neizvjesne borbe, iako s teškim ranama, pobjeđuje.

Naravno da ćemo se solidarisati sa svojom vrstom, naročito kada mediji koriste slikovite izraze poput „divlja zvijer napala čovjeka“, „strava u BiH“ i slično. A vijest je, uz to, ilustrovana fotografijama razjarenog medvjeda.

U opisu događaja mediji su pokazali zavidnu empatiju prema povrijeđenom Novi – „primijetio je da mu divljač jede urod te je odlučio otići u njivu i s puškom čekati životinje“, „poljoprivrednik Tomić ubio medvjeda nakon što mu je otkinuo stopalo“.

Svaki tekst se završavao konstatacijom da je povrijeđeni „iako po cijelom tijelu ima ugrize u stabilnom zdravstvenom stanju“.

Jedan banjalučki dnevni list dao je drugačiju verziju ovog, svakako, tragičnog događaja.

Nesrećni Novo je pucao na medvjeda sa improvizovane čeke. Pogođen, medvjed je pao. Novo mu je prišao, posmatrao ga kako nepomičan leži i zatim lijevom nogom udario u glavu, kako bi provjerio da li je medvjed zaista mrtav. Pokazalo se da se medvjed samo „pravio mrtav“ jer se obrušio na napadača i tom prilikom mu odgrizao stopalo i dio potkoljenice.

Novine pišu da je Novo uspio da ispali još jedan hitac u medvjeda.

Krajnji rezultat – Novo u bolnici, medvjed je pronađen mrtav. Da li je Novo pucao u samoodbrani, ili je medvjed u samoodbrani ugrizao Novu – utvrdiće policijska istraga koja je još u toku, a nakon koje će organi pravosuđa da kažu svoje.

Pokaže li se da je Novo krenuo u krivolov a medvjed se branio, uslijediće sudski proces, bez obzira na Novine rane. Zakonom divljač nije dozvoljeno loviti, pogotovo rijetke vrste. Opštepoznato je da je meso medvjeda visoke nutritivne vrijednosti, te u restoranima gdje služe divljač ima visoku cijenu. Kao i medvjeđe krzno.

Iako postupak nije okončan, mediji su odredili i krivca i žrtvu. Medvjed, i da je preživio, ne može da angažuje advokata. Nisu se oglasila ni društva za zaštitu životinja, koja izgleda postoje samo kada su u pitanju kuce i mace.

Medvjed je unaprijed osuđen i etiketiran kao „divlja zvijer“, a Novo je „branio urod“. I da se istragom utvrdi da je Novo bio u krivolovu, niko od medija neće objaviti ispravku, medvjedu se niko neće izviniti.

U sličnoj je poziciji i Republika Srpska. Za mejnstrim medije za sve probleme u BiH, poput situacije u kojoj ni devet mjeseci nakon okončanja opštih izbora vlast nije konstituisana, krive su institucije Srpske i izborni pobjednici SNSD i Milorad Dodik.

Na Izetbegovićevu opstrukciju implementacije izbornih rezultata nije se čuo niti jedan glas kritike iz OHR-a i ambasada koje se redovno oglašavaju na svaku Dodikovu izjavu koju ocijene kao disonantnu.

Tačno je da Izetbegović čeka da se završi Kongres SDA na kojem očekuje novi mandat, i da mu prije toga ne odgovara nikakav „pakt“ sa Dodikom, pa uz to dodatno zaoštrava situaciju, ali nije Bakiru vjerovati.

Ako bude ikako mogao, ući će u koaliciju sa izbornim gubitnicima u Srpskoj, što Šarović, najprije stidljivo, a zatim sve glasnije, najavljuje.

Kada su, i on i Bakir, od Dodika dobili oštar odgovor i upozorenje da ignorisanje izborne volje srpskog naroda neće biti tolerisano, i da će se Srpska u tom slučaju po kratkom postupku vratiti Dejtonu, odnosno povratiti otete nadležnosti, uslijedila je reakcija Američke ambasade: „Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se bilo koji od eniteta otcijepi. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma.“

Kao u slučaju ustrijeljenog medvjeda, okreni-obrni, iz Srpske ruše Dejton. I kada najavljujete „vraćanje Dejtonu“ i zalažete se za njegovo očuvanje i poštovanje, ako ste iz Srpske – Vi rušite Dejton.

Oglasio se i Mirko Šarović i „naglasio da je u ranijem periodu za SNSD i Dodika bilo legitimno da sa dva poslanika naspram 39 SDS-ovih poslanika formira Vladu Republike Srpske“.

Šarović pravi osvrt na nikad prežaljenu 1997. godinu kada je SDS otišao sa vlasti u Republici Srpskoj, na koju se samo u jednom mandatu (2001-2006) uspio vratiti, i zatim opet potonuti u opozicione vode.

Pri tome Šarović ne spominje da je tadašnja predsjednica Srpske mandat najprije povjerila Mladenu Ivaniću, koji je na skupštinskom zasjedanju u Bijeljini SDS-u ponudio polovinu ministarskih mjesta u Vladi Srpske (isti broj je ponuđen i koaliciji Sloga) i da je insistirao na srpskom jedinstvu, odnosno nije htio prihvatiti da mu vlada bude izabrana uz pomoć bošnjačkih (tada muslimanskih) glasova.

Tadašnji glavari SDS-a Ivanićev prijedlog su glatko odbili, a prema ranije dogovorenom planu između Ivanića i Dodika, novi mandatar postao je Dodik, koji je Vladu Srpske formirao ne osvrćući se na volju SDS-ovih poslanika.

Šarović spominje i hrvatskog poslanika koji je napustio sjednicu pa vraćen helikopterom SFOR-a, a ne kaže zašto je isti napustio sjednicu ni koja količina novca je kod njega u autu pronađena.

Insinuacije su i teze da je Dodik na vlast došao „na tenkovima SFOR-a“.

Nova vlast je došla na talasu narodnog nezadovoljstva stanjem u društvu. Banjalučka policija je stala uz Dragana Lukača, a narod uz policiju.

SDS je vlast 1997. godine izgubio zbog svoje bahatosti i otuđenosti od naroda. Nova vlast (Dodikova) da je bila nenarodna, što joj se često spočitava ne bi toliko trajala i bila od naroda prihvaćena i podržana na trećim uzastopnim izborima.

Konačno, svi čelnici SDS-a s kojima se Dodik tada sukobio, danas njegovu politiku podržavaju, uključujući i Karadžića i Krajišnika. Svi, sa izuzetkom Šarovića, danas su uz Dodika.

Šarović se, očito, opredijelio za politiku svog prethodnika, Vukote Govedarice. Ona je bila otuđena od naroda, i time gubitnička.

Vrijeme je da se Ivanić „vrati kući“, odnosno tamo gdje je bio 1997. i ponovo insistira na srpskom jedinstvu.

Vrijeme je da se Srpska vrati Dejtonu i pokrene postupak povratka otetih nadležnosti. Da zaštiti ustavni poredak garantovan Dejtonom.

U tome moramo biti jedinstveni. U protivnom, svi zajedno mogli bismo proći kao medvjed s početka priče, politički likvidirani i etiketirani kao divlja zvijer koja je napala čovjeka (BiH).

1 komentar

  • Ćeranić piše tekstove, kao i uvek do sada, maestralno. Bez jedinstva u Srpskoj nema opstanka i Ćeranić to objašnjava veoma slikovito i realistično. Ostaje da vidimo da li će taj deo srpske elite koji ne razume ni poziciju Srpske, ni odnose u svetu, ostati veran svojoj propasti.

Klikni ovde da postaviš komentar