Коментари

Хоће ли Изетбеговић и Американци коначно доћи главе СДА?

ЗАБРИНУЛА СЕ АМБАСАДА САД У САРАЈЕВУ ЗА СУДБИНУ «БОЖАНСКИХ ИСТИНА» НАМЕТНУТИХ ПРЕКО ХАГА
  • Главни одбор главне бошњачке странке (СДА) најавио да ће писанним путем позвати амбасаде у БиХ чији су држављани чланови комисија Владе РС за Сребреницу и Сарајево да се ограде од активности и ставова својих државаљана у тим комисијама и да их осуде. Биће зато баш занимљиво гледати како ће ово СДА постићи и какве ће одговоре добити. Примјера ради, да ли ће нерезидентна амбасадорица Нигерије у Будимпешти Њ. Е. гђа. Ениола Олаитан Ајаја послушати СДА и осудити свог држављанина др Аднерелу Шинабу, високопозиционираног полицијског званичника доказаног у борби против терористичке организације ’Боко Харам’, који је члан Комисије за Сребреницу
  • Биће занимљиво видјети и какав ће одговор добити из Јерусалима од нерезидентног амбасадора Њ. Е. г. Боаза Родкина када им се пожали СДА да је предсједник Комисије за Сребреницу чувени професор Гидеон Грајф, свјетски признати стручњак за Холокауст и логоре Аушвиц и Јасеновац, по чијој књизи је Ласло Немеш снимио филм „Шаулов син” добитник Гранд прија у Кану 2015. године и Оскара 2016. године
  • Хајде да видимо и да ли ће Амбасада САД-а у БиХ – чим стигне допис из СДА – осудити свог држављанина у комисијама – професора емеритуса Лоренса Арманда Френча, чувеног клиничког психолога, али и високоодликованог ветерана америчке војске који је служио у Вијетнаму од 1959. до 1965. године који је часно напустио службу након тешког рањавања. Да ли ће њега Амбасада осудити и оградити се од његових професионалних активности

Пише: Александар ВРАЊЕШ

АМБАСАДА Сједињених Америчких Држава у БиХ огласила се поводом одлуке Владе Републике Српске о формирању комисија за истраживање страдања у Сарајеву и Сребреници. И није вијест што Амбасада у САД очекивано реагује осуђујући формирање комисија које би могле задирати у њихове „божанске истине” које су силом наметнуте у Хагу, него је вијест што су се почели коначно оглашавати.

Јавност Републике Српске се прилично забринула када су 24. јануара из Амбасаде САД-а утихнули пред најавом СДА-а о оспоравању назива Републике Српске са образложењем да због дјелимичне блокаде власти у Вашингтону нису у могућности да искажу став о иницијативи СДА. Они склони обраћању пажње на детаље одмах су се запитали зашто онда сутрадан амбасада САД није изашли са ставом, јер је дјелимична блокада власти у Вашингтону окончана тог 25. јануара. Али, ко још обраћа пажњу на детаље? Него важно је да су се везе поново успоставиле, да је дјелимичн блокада прошла и да сад могу мирно да износе „објективне” ставове како само они знају.

Зашто је то за нас важно? У међувремену, 9. фебруара, одржана је сједница Главног одбора СДА, гдје је изнесено, између осталог неколико занимљивих закључака који жуде за коментарисањем.

У првом закључку ГО СДА оцјењује да насртаји на стабилност и евроаталански пут БиХ налажу јединство свих босанскохерцеговачких политичких и патриотских снага. Ако ово сад укрстимо са информацијом која је накнадно стигла, да је Главни одбор Социјалдемократске партије БиХ заузео став да иде у опозицију и да неће преговарати са националним странкама о формирању власти на нивоу БиХ и ФБиХ, може се закључити или да СДП БиХ није патриотска снага по мјерлима СДА или да стање није толико драматично по стабилност БиХ нити је евроатлански пут угрожен из визуре СДП-а.

У наредном закључку ГО СДА са „индигнацијом” одбацује тезу дијелова групације ’БХ блока’ који покушавају изједначити СДА као „државотворну странку” са „антидржавним националним странкама”. Према ГО, то представља ”срамни и недопустив покушај лажирања хисторије, кроз изједначавање патриотских снага које су браниле државу са онима који су извршили агресију и геноцид”.

Овај закључак се очигледно односи на став СДП-а да неће преговарати са националним странкама. И, ово је посебно занимљиво!

Према овом закључку, званични СДА-а не жели да буде у истом кошу заједно са ХДЗ БиХ и СНСД-ом, јер то су те националне странке са којима СДП не жели да преговара. Дакле, СДА је на посљедњој сједници Главног одбора заузео званичан став да су ХДЗ и СНСД извшрили агресију и геноцид у БиХ.

У наредним закључцима Главни одбор СДА се вратио на своју иницијативу о укидању назива Република Српска. Тако је ГО наложио свим кадровима „који су именовани или изабрани у тијелима законодавне и извршне власти да, у складу са својим надлежностима, користећи све расположиве правне инструменте, одмах почну са оспоравањем дискриминирајућих одредби у уставима и законима пред надлежним домаћим и међународним институцијама, а ради постизања пуне конститутивности Бошњака и Хрвата те равноправности свих грађана у ентитету РС, а у коначници и до укључивања Бошњака и Хрвата у назив ентитета РС”.

За ове активности ГО је задужио Генералног секретара и Правни савјет СДА.

Ово је сад можда идеална прилика да се огласи Амабасада САД-а у БиХ па да коначно чујемо њихов став по питању не само иницијативе него и конкретних активности СДАу правцу укидања имена Република Српска.

У сљедећем закључку ГО СДА осуђује се инертност и пасивност међународне заједнице, прије свега канцеларије Високог представника у БиХ у погледу обавезе спречавања „дискриминаторског и антидејтонског дјеловања власти ентитета РС” те их позивају да дјелују у складу са мандатом који им је додијељен Дејтонским мировним споразумом. И овдје би било занимљиво чути став Амбасаде САД – да ли су основане оптужбе СДА, да нам јавно кажу да ли постоји дискриминаторно и антидејтонско дјеловање власти Републике Српске.

На крају, пажњу нам је привукао и закључак у којом ГО СДА осуђује формирање „ревизионистичких комисија Владе РС-а као још један у низу покушаја да се политичким утјецајем измјени истина о геноциду и ратним злочинима у Босни и Херцеговини утврђена правоснажним пресудама највиших међународних судова”.

СДА је најавио да ће писменим путем позвати амбасаде у БиХ чији су држављани чланови комисија да јасно осуде и ограде се од активности и ставова својих државаљана. Од ОХР очекују доношење хитне одлуке о поништавњу Одлуке Владе Републике Српске о формирању ових срамних комисија.

Биће занимљиво гледати како ће ово СДА постићи и какве ће одговоре добити. Примјера ради, да ли ће нерезидентна амбасадорица Нигерије у Будимпешти Њ. Е. гђа. Ениола Олаитан Ајаја послушати СДА и осудити свог држављанина др Аднерелу Шинабу, високопозиционираног полицијског званичника доказаног у борби против терористичке организације ’Боко Харам’, који је уједно члан Комисије за Сребреницу.

Или какав ће одговор добити из Јерусалима од нерезидентног амбасадора Њ. Е. г. Боаза Родкина када им се пожали СДА да је предсједник Комисије за Сребреницу чувени професор Гидеон Грајф, свјетски признати стручњак за Холокауст и логоре Аушвиц и Јасеновац, по чијој књизи је Ласло Немеш снимио филм „Шаулов син” добитник Гранд прија у Кану 2015. године и Оскара 2016. године.

Гидеон Грајф

Такође биће занимљиво гледати да ли ће Амбасада САД-а у БиХ осудити њиховог држављанина у комисијама, професора емеритуса Лоренса Арманда Френча, чувеног клиничког психолога, али и високоодликованог ветерана америчке војске који је служио у Вијетнаму од 1959. до 1965. године који је часно напустио службу након тешког рањавања. Да ли ће њега Амбасада осудити и оградити се од његових професионалних активности, чим стигне допис из СДА, остаје да видимо.

Такође, занимљиво ће бити гледати да ли ће ОХР реаговати одлуком о поништавњу Одлуке Владе Републике Српске о формирању комисија, како налаже СДА.

На крају, како је власт у Вашингтону скоро изашла из дјелимичне блокаде, можда би могла савјетодавно да помогне потенцијално перманентној блокади власти у Сарајеву. Савјетодавна помоћ би могла доћи из Амбасаде САД-а у Сарајеву у виду заузимања ставова по сљедећим питањима:

– Који је став САД-а по питању најављених активности СДА на промјени имена Републике Српске?

– Да ли сматрају да су стабилност БиХ и евроатлански пут угрожени како СДА тври, ако узму у обзир веома оптимистичне али супротне ставове из Брисела?

– Да ли је ХДЗ БиХ извршила агресију и геноцид у БиХ како тврде из СДА?

– Да ли постоји дискриминаторно и антидејтонско дјеловање власти Републике Српске како тврди СДА-а?

– Шта мислите да ли ће ОХР ставити ad acta Одлуку Владе Републике Српске о формирању комисија?

На тај начин послали би јасну поруку шта мисле о ставовима ГО СДА, о њиховој блокади власти у БиХ и ФБиХ и активностима на урушавању Устава БиХ које би могле довести до дисолуције државне зајендице БиХ.

Ипак, највећа је вјероватноћа да никада нећемо добити конкретне одговоре на ова питања, али ако којим случајем посредно и сазнамо ставове Амбасаде БиХ и ако којим случајем одговори буду негативни, скоро да је сигурно да ће СДП замјенити СДА у улози бошњачких фаворита међународне заједнице.

Тако да не би било лоше Бакиру Изетбеговићу да се ипак пријави на биро.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар