Komentari

Kecmanović: Prave problem od zastave Srpske, a stvarni problem je zastava BiH

„BESPOSLENI PROTEKTOR INCKO MOGAO BI DA POBODE ZASTAVU NATO U SARAJEVU I NAPOKON ODE IZ BiH
  • Zastava BiH ne simbolizuje nijedan nacionalni identitet u BiH pa se sa njom niko ne identifikuje. Intimno ni Bošnjaci jer na njoj nema ništa ni muslimansko, ni bošnjačko, ni bosansko. Nije ta zastava ni državna, jer BiH nije suverena nego pod protektoratom
  • Proevropska zastava BiH pripada vremenu kada su Anri Bernar Levi & comp. Sarajlijama pričali bajke kako je ovaj već tada bezmalo muslimanski grad „otjelovljenje evropskog sna“, a bošnjački auditorij fantazirao da će čim rat stane BiH ekspresno ući u EU. Vremenu, kada su se u Hrvati u Herceg Bosni radovali obećanoj konfederaciji sa maticom, a Srbi naivno vjerovali da će se kreatori Dejonskog sporazuma držati potpisanog
  • Ali, Postoji adekvatnije rješenje: zastava BiH da bude stilizovana zastava NATO-a. Dok EU, zabavljena svojim jadom, u nedogled prolongira proširenje, te uslovljava, podiže ljestvicu i odlaže, NATO hrli ka BiH spuštajući kriterijume za prijem
  • Srpske komšije u Bosni ionako dijele tradiciju pogibije na Istočnom frontu, pa ako opet hoće, bujrum. Štaviše, FBiH može i samostalno da pređe iz BiH u NATO i postane bosanski Bondstil. Vojno neutralna RS mahnuće im svojom zastavom na kojoj je jasno koga i šta predstavlja

Piše: Nenad KECMANOVIĆ

DA LI je problem zastava Srpske ili zastava BiH ?

Ova druga nema veze sa BiH, nalikuje na zastavu EU, logičnije bi bilo da liči na zastavu UN, a najrealnije da imitira zastavu NATO.

Incident oko zastave RS u Predsjedništvu BiH neki su shvatili kao provokaciju smišljenu samo da iritira Bošnjake.

Da li je baš tako?

Zastava nije tek komad šarenog platna, nego sadrži snažnu rodoljubivu ili domoljubivu poruku. Podignuta zastava je simbol pobjede, oborena – simbol poraza, na pola koplja – simbol žalosti, pod zastavom se gine, sa njom se slavi, ona predstavlja. Zastava BiH, međutim, ne simbolizuje nijedan nacionalni identitet u BiH pa se sa njom niko ne identifikuje.

Intimno ni Bošnjaci jer na njoj nema ništa ni muslimansko, ni bošnjačko, ni bosansko. Nije ta zastava ni državna, jer BiH nije suverena nego pod protektoratom.

Nametnuo ju je v. p. Vestendorp pošto predstvanici konstitutivnih naroda nisu mogli da se slože oko nacionalne simbolike raspoređene na tri jednaka polja jednog barjaka BiH.

Sve što bi jedni stavili na svoju trećinu, iritiralo je druge. OHR je presjekao konkursom za dizajnere, i oktroisao rješenje u kome se nije moglo prepoznati ni BiH ni koji narodi koji u njoj žive. Plava i žuta pozadina sa bijelim zvjedicama jedino je upadljivo asocirala na zastavu EU.

Dizajnera pobjednika na konkursu OHR očito je insipirisala aspiracija na članstvo u EUkoja je bila jedino što je povezivalo Bošnjake, Hrvate i Srbe. Međutim, u međuvremenu se više Unija balkanizovala nego što se Bosna evropeizovala.

Evropsko opredjeljenje pretvorilo se u mantru koju svi ponavljaju, a niko je više ne uzima ozbiljno. Ni Delorov ni Rimski recept za spasavanje EU dugoročno ili trajno ne računa na BiH, a u njoj se mladež sprda sa evroperspektivom i ode u inostranstvo.

Proevropska zastava BiH pripada vremenu kada su Anri Bernar Levi & comp. Sarajlijama pričali bajke kako je ovaj već tada bezmalo muslimanski grad „otjelovljenje evropskog sna“, a bošnjački auditorij fantazirao da će čim rat stane BiH ekspresno ući u EU.

Vremenu, kada su se u Hrvati u Herceg Bosni radovali obećanoj konfederaciji sa maticom, a Srbi naivno vjerovali da će se kreatori Dejtonskog sporazuma držati potpisanog.

Zar onda ne bi za BiH bilo primjerenije vizuelno rješenje dizajnirano po mustri zastave UN? BiH je članica UN, a ne EU. BiH je protektorat UN-a, a ne EU. Visoki predstavnici, redovne izvještaje o stanju na terenu šalju u Njujork, a ne u Brisel. Dakle, bilo bi logičnije da se na blijedoplavoj osnovi zastave UN, među ukrštenim bijelim maslinovim grančicama ucrtaju obrisi BiH sa granicama entiteta i kantona.

Ili da, umjesto toga, bude naslikan Inckov lik sa bjelim šlemom na glavi. V. P. i danas raspolaže diktatorskim bonskim ovlašćenjima, a on će na toj funkciji izgleda ostati „doživotno tj. bez ograničenja mandata“.

Ali, aktuelno, postoji još adekvatnije rješenje: zastava BiH da bude stilizovana zastava NATO-a. Dok EU, zabavljena svojim jadom, u nedogled prolongira proširenje, te uslovljava, podiže ljestvicu i odlaže, NATO hrli ka BiH spuštajući kriterijume za prijem. Više nije prepreka ni što nevoljna Srpska neće vojnu imovinu da prenese na BiH.

Stoltenberga i Salivena nije omelo da aktiviraju MAP ni rezolucija Skupštine RS o vojnoj neutralnosti, ni rezolutan stav predsjednika Predsjedništva BiH da „neće podržati ništa vezano za NATO“.

Radi se na ubrzanom unutrašnjem popunjavanju praznina na balkanskom sanitarnom koridoru prema Rusiji.

Bošnjaci i Hrvati nemaju rezervi, ali sve se i preduzima zbog „malih Rusa“ kao potencijalne pete kolone „velikih“. Dvije bratske institucije locirane u Briselu zamijeniće zastavu pro-EU, zastavom pro-NATO.

Priželjkivani zapadnoevropski rahatluk biće zamijenjen za dreždanje na granicama Rusije i Kine.

Na zagasito plavoj zastavi NATO u centru stoji stilizovani plavobijeli kompas koji će dobro doći Bošnjacima dezorijentisanim između Bliskog Istoka i divljeg Zapada.

Besposleni protektor Incko mogao bi da pobode zastavu NATO u Sarajevu i napokon ode iz BiH.

Iz Banjaluke su, međutim, ponovili i da će slijediti vojno neutralnu maticu, da se zalažu za razoružanje BiH i da će u krajnjoj liniji održati referendum. Ali, vidjeli smo u BJRM koliko naredbodavci najmoćnije vojne organizacije drže do demokratije. Dovoljno im je da u RS „za“ glasa i 0,1 odsto pa da zaključe da pored većine Bošnjaka i Hrvata ima i natofilnih Srba, a računaće ukupan rezultat na nivou BiH.

Nismo li to već gledali na referendumu ’92.?

Čak je i zvanično bilo objavljeno da za secesiju BiH nije glasala ustavno obavezna dvotrećinska većina, ali ko te pita.

Zato je važno što predsjedavajući BiH uza se drži stolnu zastavicu RS. TV kamere je ne mogu zaobići niti mu je bilo ko može noću ukrasti. Tek da podsjeti da se Srpska ipak nešto pita u Sarajevu, ukoliko muslimanski grad hoće da bude prijestonica BiH, a pored ostalog i o zastavi NATO u Sarajevu.

Srpske komšije u Bosni ionako dijele tradiciju pogibije na Istočnom frontu, pa ako opet hoće, bujrum. Štaviše, FBiH može i samostalno da pređe iz BiH u NATO i postane bosanski Bondstil.

Vojno neutralna RS mahnuće im svojom zastavom na kojoj je jasno koga i šta predstavlja.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar