Коментари

Полиција Српске – гаранција да ће бањалучки 5. октобар без насиља и остати под контролом

ПСИОП И ЦРНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ГЛАВНЕ СУ АЛАТКЕ СТРАНИХ ЦЕНТАРА МОЋИ КОЈИ ДЈЕЛУЈУ У БиХ, АЛИ МУП РС ТО - ЗНА
 • На бањалучком Тргу Крајине опозиција и присталице Давора Драгичевића. На том скупу ће се вјероватно наћи сва опозиција која је – након хапшења Александра Радића активицсте СДС који је испалио ракету на пословну зграду „Еурохерца“ – отказала своје окупљање. Два километра даље, код стадиона ФК Борац, митинг ће одржати СНСД
 • Најављено је да ће на „Додиковом митингу“ пјевати Светлана Ражнатовић Цеца, што је уредника портала Бука, једног од медијских стубова Правде за Давида, нагнало да напише отворено писмо Цеци, не би ли је одвратио од гостовања у Бањој Луци. У писму је навео да му бака живи од 180 КМ, али није ни споменуо позамашне донације које његов портал добија од америчких фондација као што је USAID.
 • Поједини опозиционари, попут Адама Шукала који путем друштвених мрежа отворено пријети чак и министру Лукачу („прво ћемо доћи по тебе“) су отишли предалеко. Али, сталоженост и леденохладни израз лица првог полицајца Српске довољна су гаранција да насиље никоме неће бити дозвољено

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ДРАГАН Лукач, министар унутрашњих послова РС, на конференцији за медије објелоданио је информацију да су припадници полиције Српске лишили слободе Александра Радића, активисту СДС-а из Челинца, због непобитних доказа (поклапање ДНК налаза) да је крајем марта испалио „зољу“ на пословну зграду „Еурохерца“, односно Концерна „Аграм“ у Бањој Луци.

Министар Лукач указао је да се ради о повјеренику СДС за Челинац и човјеку од повјерења Вукоте Говедарице, предсједника СДС и кандидата за предсједника Српске. Интернет је убрзо „преплављен“ заједничким фотографијама Говедарице и Радића, а оно чега се Говедарица у демантијима држао је да Радић није повјереник странке у Челинцу већ неко други.

Ако се у судском поступку докаже да је Радићев мотив био политичке природе, неопходна квалификација за којом тужилаштво посеже у тим ситуацијама  је – терористички чин.

Лукач је нагласио терористичку природу поменутог акта и подсјетио да је поводом „зоље“ којом је погођена пословна зграда „Еурохерца“ највише оптужби на рачун полиције Српске „испалио“ управо Говедарица, упорно спочитавајући МУП-у Српске неефикасност, и апострофирајући Бања Луку као град у којем је безбједност озбиљно нарушена.

С тим у вези министар је поставио више хипотетичких питања наглашавајући да је „ово нешто што се никада није десило од када постоји Република Српска“ да се у редовима странке која је некада била свесрпски покрет „нађу терористи који ће да пуцају на свој народ и то ракетама“.

Једно од питања јавно упућених Говедарици са министрове конференције гласило је: „Да ли је направљено милитаристичко крило у СДС-у које има за циљ да застрашује свој народ и под чијом је контролом“’?

У истом контексту Лукач је оспорио Говедаричину предсједничку кандидатуру, и затражио од свих који су полицији Српске спочитавали неспособност да брине о грађанима, да се изјасне о сазнањима која је објелоданио.

Шта ће истрага показати остаје да видимо, а посебно занимљиви јавности биће Радићеви налогодавци до којих ће, надамо се, истрага доћи.

Говедарица се истог дана на скупу у Приједору огласио поводом Лукачеве конференције тврдећи да се ради о одлазећем министру, који ће имати прилику да након избора много тога објасни, и најављујући министру тужбу за клевету. Како сад то?

Када Говедарица и страначки прваци СДС, попут Драгана Мектића, оптужују полицију Српске да формира паравојне формације, да „врх МУП-а дила дрогу“,при томе апелујући на родитеље да „чувају дјецу од таквог МУП-а“ и не нудећи ни један доказ за своје тврдње, онда је то сасвим у реду. Значи, полицију Српске можете оптуживати до миле воље, трудити се да срозате повјерење грађана у њу до самог дна, а када вас из полиције суоче са непријатним чињеницама – немате адекватан одговор.

Занимљиво је понашање Драгана Чавића који је након испаљене „зоље“ изнио читаву теорију не откривајући своје „обавјештајне канале“, а коју је расплет ситуације показао као потпуно ништавну.

Лукач је Чавића покушао да „амнестира“ од блискости СДС-у, наводећи да је увјерен како Чавић сигурно није знао ко стоји иза ракетног напада, али се Чавић није дао и на министрову „пружену руку“ одговорио је жестоким оптужбама у стилу који је испод сваког нивоа.

Како полиција по министровим ријечима има сазнања о још најмање једном лицу умијешаном у ракетни напад у центру Бања Луке, цио случај биће и надаље веома интересантан.

Све у свему, полиција Српске је и поред вишемјесечних притисака и подметања сваке врсте, успјела да идентификује починиоце врло сложених кривичних дјела, као што су покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића и поменути напад „зољом“.

Да ли све то има везе са тзв. међународним фактором?

Предсједник Додик је честитао полицији и истакао да је база Бутмир код Сарајева прихватилиште „црних операција“, чиме је указао на још једну димензију сваког безбједносног дискурса у Српској и БиХ.

Да су псиоп и црне операције главне „алатке“ иностраних центара моћи у покушајима демонтаже Српске више није непознаница нити се та теза сврстава у теорије завјере. „Извођачи радова“ у том смислу су, као и увијек, оператива са терена, односно домаћи људи инструисани од професионалаца са искуством.

Право питање гласи: да ли полиција и органи правосуђа имају снаге и могућности да истрагом досегну до креатора операција или ће се „крчма сломити“ на непосредним извршиоцима кривичних дјела, батинашима и ракеташима?

С обзиром на ограничени суверенитет БиХ и бројне проблеме у правосуђу, више изгледа има друга опција.

Једна од посљедица Лукачеве конференције је отказивање централног страначког митинга Савеза за промјене у Бањој Луци. Говедарица је испред поменутог политичког блока одлуку о отказивању скупа, планираног за петак, образложио као знак солидарности са родитељима трагично страдалог Давида Драгичевића.

„Желимо да покажемо бригу и осјећање. Није примјерено да одржавамо политички скуп недалеко од догађаја гдје отац тражи правду за убијеног сина“, рекао је Говедарица.

Логично питање гласи – зашто су онда скуп уопште заказивали? Све су прилике да су Говедарица и другови одлучили да не расипају снаге на два митинга – опозиције на Кастелу и Правде за Давида на Тргу Крајине – већ да присталице обједине.

Шта све може изродити вече 5. октобра тешко је претпоставити.

На Тргу Крајине опозиција и присталице Давора Драгичевића. Два километра даље, код стадиона ФК Борац, митинг ће одржати СНСД.

Најављено је да ће на „Додиковом митингу“ пјевати Светлана Ражнатовић Цеца, што је уредника портала Бука, једног од медијских стубова Правде за Давида, нагнало да напише отворено писмо Цеци, не би ли је одвратио од гостовања у Бањој Луци. У писму је навео да му бака живи од 180 КМ, али није ни споменуо позамашне донације које његов портал добија од америчких фондација као што је USAID.

Поједини опозиционари, попут Адама Шукала који путем друштвених мрежа отворено пријети чак и министру Лукачу („прво ћемо доћи по тебе“) су отишли предалеко.

Сталоженост и леденохладни израз лица првог полицајца Српске довољна су гаранција да насиље никоме неће бити дозвољено.

 

2 Коментара

 • Ћеранић је предвидео све у последњој реченици. Сталоженост Лукача је гаранција да насиље никоме неће бити дозвољено.

  • @Срђан Перишић
   октобар 6, 2018 у 10:18 am

   Bas je Lukac stalozen, videli smo to u njegovom ponasanju kada je, dok je bio na jednoj od sednica Marodne Skupstine Republike Srpske, pozivao poslanika da se fizicki obracunaju. Stalozen je, nema sta. Ceranic je i u jednoj od svojih „kolumni“ predvidio da Miloradu Dodiku nece biti dozvoljeno da se kandiduje za clana Predsjednistva BiH. I tu je vajni docent i dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjoj Luci pogodio k’o prstom u g**no.

Кликни овде да поставиш коментар