Новости

Вучић: Ако буде споразума са Приштином – Србија мора имати гаранције да ће бити у ЕУ 2025.

„АКО ХОЋЕШ ДА РЕШАВАШ ВЕЛИКЕ СТВАРИ – НЕМОЈ ДА КУКАШ, НЕГО СЕ ПОНАШАЈ КАО БУЛДОЖЕР“
  • У интервјуу британској новинској агенцији Reuters рекао: „Албанцима сам увек говорио да је боље да се ми договоримо, него да се сви други договарају преко наше грбаче, јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа, па да се други договарају преко наших леђа”
  • Нагласивши да вјерује да ће се у наредних 10 година доћи до рјешења, уклазао: „Разумем да се стране силе мешају у унутрашње ствари „малих”, али сам изненађен чињеницом да однос Београда и Приштине постаје глобално питање. Ми разумемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити решење ако је, на пример, Немачка против. Или ако Русија каже „баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо”, а да не говорим колико је немогуће решење ако САД не буду сагласне, или Француска…“

АКО икада постигнемо било какав споразум са Приштином, Србија би морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у интервјуу Ројтерсу.

„Много, много разлика дели Београд и Приштину, али морате имати у виду и очигледно је да много тога дели људе који о томе одлучују, као да је то отприлике питање за цео свет и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи, а то су Срби и Албанци”, истакао је Вучић, пренио је Танјуг.

„Ја сам зато Албанцима увек говорио да је боље да се ми договоримо, него да се сви други договарају преко наше грбаче, јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа, па да се други договарају преко наших леђа”, истакао је Вучић.

На питање да ли постоји могућност да се „споразум о разграничењу врати на сто”, Вучић одговара да ништа још званично и није на столу да би могло о томе да се разговара.

На питање – како на њега утиче то што многе земље коментаришу и износе ставове у вези са рјешавањем тог питања – рекао је да ће одговорити из другог угла:

„Ако хоћеш да радиш, да решаваш велике ствари, немој да кукаш, него узми и понашај се као булдожер”.

Разумије, каже, да се стране силе мешају у унутрашње ствари „малих”, али напомиње да је изненађен чињеницом да однос Београда и Приштине постаје глобално питање, а ми, истиче, разумијемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити рјешење ако је, на примјер, Њемачка против. Или, додаје, ако Русија каже „баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо”, а да не говори колико је немогуће рјешење ако САД не буду сагласне, или Француска…

Не вјерује, ипак, да ће нам поћи за руком да споразум постигнемо, иако ће се борити да то урадимо, али је, истиче, сигуран да је ријеч о бесповратном процесу и готово сигуран да ће се у наредних 10 година доћи до рјешења, до споразума који ће отворити не само европска врата свима нама са ових простора, већ врата међусобног разумијевања, поштовања, боље економије…

„Сву енергију и снагу уложићу да се разговори наставе, у доброј вери, са жељом да до споразума дођемо.”

Да ли је то могуће прије избора у ЕУ, на то питање Вучић одговара да се плаши да су избори за европски парламент једна од ствари која „неће дозволити лакше долажење Срба и Албанаца до споразума”.

Он је рекао да не треба послије свега што се збивало посљедњих дана да се искључи и чињеница да многе европске земље имају проблема са десничарским покретима.

„Уколико бисмо постигли споразум између Београда и Приштине, недвосмислено је да би Србија морала да добије јасне гаранције за улазак у чланство ЕУ 2025. године”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је изразио сумњу да би грађани свих земаља чланица и политичари свих земаља то жељели да чују.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар