Одабрано РС и матица

Анђелковић: Москва слањем три авиона помоћи показала да Српску доживљава као државу

„БАЊАЛУКА СВАКИМ ПОТЕЗОМ ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ОРИЈЕНТИСАНА ПРЕМА РУСИЈИ КАО КЉУЧНОМ САВЕЗНИКУ“
  • „Иако се у Србији можда и превише говори о кинеској помоћи која није мала, увек треба имати у виду да нам је Русија кључни фактор, јер од Кине не можемо да имамо такву подршку на геополитичком плану, у вези са одбраном геополитичких интереса као од Русије

МОСКВА је упућивањем помоћи Републици Српској за борбу против вируса корона показала да Српску доживљава као праву државу, што даје додатну сигурност њеним грађанима, али и потврђује да постоје специјалне везе између Српске и Русије, односно српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је изјавио Срни да је Русија кључни ослонац како у Републици Српској, тако и у Србији, те да је стратешки важна у одбрани српских националних интереса.

– Када год је тешко, можемо да рачунамо на то да ће Русија прискочити. Русија је садашњим потезима показала, када је ријеч понаособ о Републици Српској, да је доживљава као праву државу, у пуној мјери, и да постоје специјалне везе Бањалуке и Москве, односно Додика и Путина – рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да ово није помоћ Српској само у борби против вируса корона, већ и порука да се са оптимизмом може гледати на будућност када је ријеч о руско-српским односима и на то да ће Русија у свакој ситуацији помоћи.

– И када је ријеч о Републици Српској треба још додатно истаћи да, док се у Србији можда и превише говори о кинеској помоћи која није мала, увек треба имати у виду да нам је Русија кључни фактор, јер од Кине не можемо да имамо такву подршку на геополитичком плану, у вези са одбраном геополитичких интереса као од Русије – сматра Анђелковић.

Драгомир Анђелковић

Према његовом мишљењу, Српска ту има још исправнији став него Србија.

– И несумњиво је сваким потезом власти у Бањалуци истакнуто да је Српска прије свега оријентисана према Русији и да нам је Русија кључни фактор подршке, савезник и партнер – рекао је Анђелковић.

Он је поновио да је руска помоћ Српској важна, да ће помоћи у борби против вируса корона, али да је много важније то што грађани могу добити додатно потврду и сигурност да ће Русија бити у свим околностима уз њих.

– Ко год био против нас, против Републике Српске и ко год покушао да је обесмисли наићи ће на снажан руско-српски зид – каже Анђелковић.

У Бањалуку је данас стигао први контингент медицинске опреме и помоћи Русије Републици Српској који су на Аеродрому у Маховљанима дочекали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Помоћ је услиједила након разговора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином и министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, од којих је затражио помоћ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар