Odabrano RS i matica

Andrićgrad na Vidovdan dobija spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i Sv. Makariju

DJELO JE SMEDEREVSKOG VAJARA ZDRAVKA KUZMANOVIĆA

NA VIDOVDAN će u Andrićgradu biti otkriven spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Spomenik je djelo vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu, a otkriće ga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazao je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, direktor Andrićgrada
za „Večernje Novosti“.

O samom spajanju Sokolovića na ovaj način Kusturica je rekao:

– Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu. Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto potpuno suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere.

Turski vezir, koji je kao dječak zbog danka u krvi odveden u Carigrad, poticao je iz iste porodice Sokolović, porijeklom iz okoline Pive.

On je presudno pomogao srpskom patrijarahu da uspješno okonča dugogodišnju borbu da se u Peć vrati središte naše crkve, koje je dugo bilo na prostoru pod upravom Ohridske arhiepiskpije.

Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je patrijaršija.

Makarije je dobio iste povlastice kao i carigradski patrijarh, pa je postao duhovni i svjetovni poglavar svoga naroda – etnarh ili miletbaša.

Kusturica je ranije za Mehmed-pašu Sokolović rekao da je jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš. A sada, povodom spomenika koji će od 28. juna biti na ušću Rzava u Drinu, kaže:

„Te dvije ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad.“

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:734128-Moc-brace-Sokolovi

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar