Одабрано Свијет

Bank of America: Стиже криза слична оној из 1998, други тврде – личиће на кризу из 2008.

МЕРКЕЛ УПОЗОРИЛА ТРАМПА ДА ТАКСЕ НА АУТОМОБИЛЕ МОГУ ДОВЕСТИ ДО ТРГОВИНСКОГ РАТА

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел упозорила је америчког предсједника Доналда Трампа на опасност од „трговинског рата“ уколико САД конкретизују пријетње о увођењу таксе на увоз страних аутомобила.

САД су већ изазвале „трговински спор“ послије увођења таксе на увоз челика и алумунијума али би могле да „изазову прави трговински“ с порезом на увоз аутомобила, рекла је њемачка канцеларка у говору у парламенту.

Европска унија је увела контра-царинецарине од 25 одсто на низ америчких производа од путера од кикирикија, до бурбона, фармерки и мотоцикала, као одговор на то што су САД увеле таксе од 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум из ЕУ.

Не само због овога, аналитичари Bank of America упозорили су да је могуће да дође до нове глобалне кризе попут оне која је тресла свијет 1997-ме и 1998-ме, а тада су се прво заљуљале берзе и тржишта у Азији, док је Русија прогласила дефолт.

Водећи инвестициони аналитичар банке Мајкл Хартнет објаснио је:

„Стабилни раст у Сједињеним Државама, изравнавање кривуље доходности и сужавање тржишта земаља у развоју – све то личи на догађаје од пре 20 година“.

Протеклих мјесеци већ су се појављивале прогнозе да нова свјетска економска криза може избити већ 2019-те.

Професор московске Високе школе економије Олег Вијугин сматра да кризу могу изазвати трговински ратови који се воде и раст државних дугова у САД и низу других земаља.

Сама криза ће, по његовој процјени, више личити на ону из 2008-ме:

„Разлика ће постојати. Да би се носили са кризом из 2008-ме, Американци су оборили каматне стопе, упумпавали новац у економију, дозволили повећање буџетског дефицита… Сада више, ако до кризе дође, неће бити сигурних лијекова против ње“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар