Odabrano Svijet

Bank of America: Stiže kriza slična onoj iz 1998, drugi tvrde – ličiće na krizu iz 2008.

MERKEL UPOZORILA TRAMPA DA TAKSE NA AUTOMOBILE MOGU DOVESTI DO TRGOVINSKOG RATA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel upozorila je američkog predsjednika Donalda Trampa na opasnost od „trgovinskog rata“ ukoliko SAD konkretizuju prijetnje o uvođenju takse na uvoz stranih automobila.

SAD su već izazvale „trgovinski spor“ poslije uvođenja takse na uvoz čelika i alumunijuma ali bi mogle da „izazovu pravi trgovinski“ s porezom na uvoz automobila, rekla je njemačka kancelarka u govoru u parlamentu.

Evropska unija je uvela kontra-carinecarine od 25 odsto na niz američkih proizvoda od putera od kikirikija, do burbona, farmerki i motocikala, kao odgovor na to što su SAD uvele takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum iz EU.

Ne samo zbog ovoga, analitičari Bank of America upozorili su da je moguće da dođe do nove globalne krize poput one koja je tresla svijet 1997-me i 1998-me, a tada su se prvo zaljuljale berze i tržišta u Aziji, dok je Rusija proglasila defolt.

Vodeći investicioni analitičar banke Majkl Hartnet objasnio je:

„Stabilni rast u Sjedinjenim Državama, izravnavanje krivulje dohodnosti i sužavanje tržišta zemalja u razvoju – sve to liči na događaje od pre 20 godina“.

Proteklih mjeseci već su se pojavljivale prognoze da nova svjetska ekonomska kriza može izbiti već 2019-te.

Profesor moskovske Visoke škole ekonomije Oleg Vijugin smatra da krizu mogu izazvati trgovinski ratovi koji se vode i rast državnih dugova u SAD i nizu drugih zemalja.

Sama kriza će, po njegovoj procjeni, više ličiti na onu iz 2008-me:

„Razlika će postojati. Da bi se nosili sa krizom iz 2008-me, Amerikanci su oborili kamatne stope, upumpavali novac u ekonomiju, dozvolili povećanje budžetskog deficita… Sada više, ako do krize dođe, neće biti sigurnih lijekova protiv nje“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar