Odabrano Svijet

Bela kuća spremna da na ublažavanje posledica pandemije potroši 6 triliona dolara

„PAKET“ MORA DA DOBIJE FORMU ZAKONA, ALI GA TRENUTNO U KONGRESU SAD BLOKIRAJU DEMOKRATE
  • Šef (Nacionalnog) ekonomskog saveta Bele kuće Lorens KADLOU: „Ceo paket će činiti dva triliona dolara direktne pomoći (porodicama i biznisu) i oko 4 triliona kredita koje će dodeliti Sistem federalnih rezervi. To će biti najveći takav paket u celoj istoriji Sjedinjenih Država“

KAKO se epidemija koronovirusa širi po SAD, ta administracija Donalda Trampa povećava „brdo dolara“ kojima ima nameru da ublaži njene ekonomske posledice. I za američke porodice i za US-biznis.

Sa ambicijom da sve bude izvedeno tako da Tramp sigurno pobedi na novembarskim predsedničkim izborima.

Šef (Nacionalnog) ekonomskog saveta Bele kuće Lorens Kadlou objavio je da će vlasti SAD na „ublažavanje posledica“ potrošiti oko šest triliona dolara.

Bio je pritom i precizan i prilično direktan:

„Ceo paket će činiti dva triliona dolara direktne pomoći (porodicama i biznisu) i oko 4 triliona kredita koje će dodeliti Sistem federalnih rezervi. To će biti najveći takav paket u celoj istoriji Sjedinjenih Država“.

Da bi prosečnom Amerikancu bilo jasnije, Kadlou je izgovorio da će „živ novac“ dobiti porodice, nezaposleni, privatna lica i mali biznis. Još je dodao:

„Dva triliona će biti utrošena na potporu porodicama, socijalnu pomoć nezaposlenim, pomaganje bolnicama i celim privrednim granama. Ušli smo u složen period, ali smatramo da će sve potrajati još nekoliko nedelja. Možda i meseci, ali sigurno neće trajati godinama“.

Da bi sve ovo bilo moguće, mora u formi zakona biti podržano u Kongresu SAD. Međutim, demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom (donjem) domu nisu saglasne sa delom plana ugrađenog u „paket“.

Tramp je rekao da demokrate koriste situaciju da u taj zakon uključe i neke vanredne rashode za koje su zainteresovane.

SAD  imaju 53.000 inficiranih koronavirusom i nešto više od 700 umrlih.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar