Одабрано Свијет

Берлин преко Маса позвао на формирање „алијансе мултилатералиста“ без Американаца

ШЕФ ЊЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОПОМЕНУО ОСТАЛЕ ЗЕМЉЕ ДА НЕМАЈУ ИЛУЗИЈА ПОВОДОМ САД
  • Шеф њемачке дипломатије Хајко МАС изјавио не само да су потези Доналда Трампа „као никада ујединили Европску нију“, него и да су наметнули потребу да се формира „алијанса држава које су за слободну трговину и демократију“
  • Није прецзирао које би земље чиниле „алијансу мултилатералиста“, али је њени партнери додао да могу бити Канада, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка. Ово би био савез мимо Сједињених Држава, а у одређеном смислу – антитрамповска алијанса. Само, питање је – ко ће се усудити да у њу уђе

ЊЕМАЧКА је већ у две алијансе без Сједињених Држава. У једној се – заједно са Француском и Русијом – бави Украјином, а у другој – са Француском, Русијом и Турском – Сиријом. Међутим, то јој је мало.

Шеф њемачке дипломатије Хајко Мас изјавио је не само да су потези Доналда Трампа „као никада ујединили Европску нију“, него и да су наметнули потребу да се формира „алијанса држава које су за слободну трговину и демократију“.

Мас то није директно рекао, али ово што јесте рекао може да значи само једно – да Берлин САД не сматра земљом која је под Трампом привржена слободној трговини и демократији.

Ово су и у Берлину и у Бриселу досад могли мислити, али се нису усуђивали да јавно говоре. А ево, Мас је – нема сумње, уз сагласност Ангеле Меркел – почео да и то чини.

Штавише, он је у интервјуу њемачком листу Die Welt апеловао на остале државе свијета да немају илузија поводом САД.

Иако је притом нагласио да ће САД остати најважнији партнер Њемачке изван ЕУ, упозорио је да је дошло вријеме да и ЕУ и Њемачка „преузимају више одговорности на себе“.

У овом контексту је позвао на формирање „алијансе мултилатералиста“ – земаља које вјерују да међународне проблеме треба рјешавати са што већим учешћем „заинтересованих земаља“ и да зато Њемачка треба да тијесно сарађује са земљама које су за слободну трговину и демократију.

Није прецзирао које би то биле земље, али је додао да „партнери алијансе мултилатералиста“ могу бити Канада, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка.

Реално, ово би био савез мимо Сједињених Држава, а у одређеном смислу – антитрамповска алијанса.

Мас је, уосталом, изговорио у истом интервјуу да ће трансатлантско партнерство постојати „независно од тога хоће ли Доналд Трамп освојити други предсједнички мандат или неће“.

Чак је нагласио да долазак већ 2020-те у Бијелу кућу предсједника-демократе не гарантује промјену политике Вашингтона. И опоменуо: „Будимо спремни за могућност да је овај амерички курс за дуже вријеме“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар