Odabrano Svijet

Berlin preko Masa pozvao na formiranje „alijanse multilateralista“ bez Amerikanaca

ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE OPOMENUO OSTALE ZEMLJE DA NEMAJU ILUZIJA POVODOM SAD
  • Šef njemačke diplomatije Hajko MAS izjavio ne samo da su potezi Donalda Trampa „kao nikada ujedinili Evropsku niju“, nego i da su nametnuli potrebu da se formira „alijansa država koje su za slobodnu trgovinu i demokratiju“
  • Nije preczirao koje bi zemlje činile „alijansu multilateralista“, ali je njeni partneri dodao da mogu biti Kanada, Japan, Južna Koreja i Južna Afrika. Ovo bi bio savez mimo Sjedinjenih Država, a u određenom smislu – antitrampovska alijansa. Samo, pitanje je – ko će se usuditi da u nju uđe

NJEMAČKA je već u dve alijanse bez Sjedinjenih Država. U jednoj se – zajedno sa Francuskom i Rusijom – bavi Ukrajinom, a u drugoj – sa Francuskom, Rusijom i Turskom – Sirijom. Međutim, to joj je malo.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je ne samo da su potezi Donalda Trampa „kao nikada ujedinili Evropsku niju“, nego i da su nametnuli potrebu da se formira „alijansa država koje su za slobodnu trgovinu i demokratiju“.

Mas to nije direktno rekao, ali ovo što jeste rekao može da znači samo jedno – da Berlin SAD ne smatra zemljom koja je pod Trampom privržena slobodnoj trgovini i demokratiji.

Ovo su i u Berlinu i u Briselu dosad mogli misliti, ali se nisu usuđivali da javno govore. A evo, Mas je – nema sumnje, uz saglasnost Angele Merkel – počeo da i to čini.

Štaviše, on je u intervjuu njemačkom listu Die Welt apelovao na ostale države svijeta da nemaju iluzija povodom SAD.

Iako je pritom naglasio da će SAD ostati najvažniji partner Njemačke izvan EU, upozorio je da je došlo vrijeme da i EU i Njemačka „preuzimaju više odgovornosti na sebe“.

U ovom kontekstu je pozvao na formiranje „alijanse multilateralista“ – zemalja koje vjeruju da međunarodne probleme treba rješavati sa što većim učešćem „zainteresovanih zemalja“ i da zato Njemačka treba da tijesno sarađuje sa zemljama koje su za slobodnu trgovinu i demokratiju.

Nije preczirao koje bi to bile zemlje, ali je dodao da „partneri alijanse multilateralista“ mogu biti Kanada, Japan, Južna Koreja i Južna Afrika.

Realno, ovo bi bio savez mimo Sjedinjenih Država, a u određenom smislu – antitrampovska alijansa.

Mas je, uostalom, izgovorio u istom intervjuu da će transatlantsko partnerstvo postojati „nezavisno od toga hoće li Donald Tramp osvojiti drugi predsjednički mandat ili neće“.

Čak je naglasio da dolazak već 2020-te u Bijelu kuću predsjednika-demokrate ne garantuje promjenu politike Vašingtona. I opomenuo: „Budimo spremni za mogućnost da je ovaj američki kurs za duže vrijeme“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar