Odabrano Svijet

Bivši zamenik šefa Pentagona: Veštačka inteligencija može izazvati svetski rat

ROBERT VORK: MORA BITI ISKLJUČENJA IZ UPRAVLJANJA NUKLEARNIM ORUŽJEM
  • Vork je za primer uzeo ruski sistem „Perimetar“ čiji bi veštački razum seizmičku aktivnost mogao `doživeti` kao nuklearne udare, uputiti odgovarajući „upit“ nadređenom štabu, pa – ne dobivši na vreme odgovor – izdati naredbu za lansiranje ineterkontinentalnih balističkih raketa sa bojevim glavama…

BIVŠI zamenik američkog ministra odbrane Robert Vork upozorio je da novi svetski rat može izazvati – veštačka inteligencija.

On je u tekstu napisanom za izdanje Breaking Defense ocenio da uključivanje veštačke inteligencije u donošenje vojnoih odluka može biti krajnje rizično. Pogotovo u odlučivanju o nuklearnom napadu.

Vork ne krije da je duboko uveren da veštački intelekt ne sme učestvovati u kontroli nad nuklearnim naoružanjem čiaj je upotreba vezana „za određene parmaetre i pokazatelje“.

Po Vorkovom mišljenju, veštački razum u nekim sitacijama bi mogao „bezopasne faktore predstaviti kao pretnju“, a to je – „uznemiravajuća perspektiva“.

On je za primer uzeo ruski sistem „Perimetar“ čiji bi veštački razum seizmičku aktivnost mogao `doživeti` kao nuklearne udare, uputiti odgovarajući „upit“ nadređenom štabu, pa – ne dobivši na vreme odgovor – izdati naredbu za lansiranje ineterkontinentalnih balističkih raketa sa bojevim glavama…

Vork opominje i da vojno korišćenje veštačke inteligencije može imati „žalosne posledice“ čak i ako nije direktno uključena u upravljanje nuklearnim naoružanjem. Već samo u analizu obaveštajnih podataka i funkcionisanje sistema za rano upozoravanje:

„Zamislite veštačku inteligenciju u komandnom centru kineskih strateških snaga i mogućnost da ona – posle analize operativnih podataka – dođe do zaključka da se Sjedinjene Države spremaju za nuklearni napad na Kinu, pa komandi preporuči izvođenje `preventivnog udara`.

Vork je uveren da veštačka inteligencija u vojnoj sferi može biti od koristi, ali da njena primena mora biti ograničena.

Posebno da ne sme biti uključena u `nuklearnu sferu` jer može dovesti do „katastrofalnog scenarija“

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/bivsi-zamenik-sefa-pentagona-vestacka-inteligencija-moze-izazvati-svetski-rat

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar