Одабрано Свијет

Црна Гора ће за неустајање приликом интонирања њене химне кажњавати са 300 до 2.000 евра

ОВА МЈЕРА НИЈЕ УПЕРЕНА САМО ПРОТИВ СРБА, АЛИ ЋЕ БИТИ У ФУНКЦИЈИ МРВЉЕЊА ЊИХОВОГ ИДЕНТИТЕТА
  • Казне за правна лица крећу се од 300 до 20.000 евра, а за предузетнике од 300 до 6.000 евра
  • Познати публициста и бивши градоначелник Цетиња Јован МАРКУШ: „Химна је плагијат, или боље рећи фалсификат, изворне народне пјесме „Ој, јунаштва свијетла зоро“ из 1883. године, која је преименована у „Ој свијетла мајска зоро“, ваљда у славу мајског референдума 2006. године. Текст актуелне химне је дјело усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића. Из пјесме је избачена реченица која се није уклапала у сепаратистички пројекат:  „Ти остала српском роду“, а додате нове строфе које су одговарале тренутним политичким интересима“

ВЛАДА Црне Горе утврдила је Предлог измјена и допуна закона о државним симболима и Дану државности, којим се општине и јавне установе обавезују да имају истакнуту државну заставу, док ће казне за неустајање на химну износити од 300 до 2.000 евра.

Црногорски министар културе Александар Богдановић рекао је након сједнице Владе да се измјенама уводи обавеза локалних самоуправа и јавних установа, чији је оснивач држава, односно општина, да се застава стално вије на зградама у којима су смјештени ти органи и установе.

Како је прецизирао, казна за физичка лица за неустајање приликом извођења химне Црне Горе износиће од 300 до 2.000 евра.

„Измјенама и допунама се Закон о државним симболима и Дану државности Црне Горе усаглашава са Законом о измјенама и допунама Закона којима су прописане новчане казне за прекршаје. Казне за правна лица крећу се од 300 до 20.000 евра, за физичка лица од 300 до 2.000 евра, а за предузетнике од 300 до 6.000 евра“, рекао је Богдановић.

Према његовим ријечима, обавезом истицања државних симбола постиже се стандардизација и симболичка идентитетска усаглашеност социокултуролошких оквира датог простора, његове традиције и историје.

„На тај начин се у Црној Гори као и у свакој другој држави исказује поштовање према њеним државним обиљежјима и њеном идентитету“, сматра Богдановић.

Око химне „Ој свијетла мајска зоро“ спорови се и даље воде.  Спорне су двије посљедње строфе које су дејло `црвеног Хрвата` Секуле Дрљевића.

Чак је и предсједник Црне Горе Филип Вујановић био против тих строфа.

А познати публициста и бивши градоначелник Цетиња Јован Маркуш је указао и упозорио:

„Усвајање такве химне представља скандал из више разлога. Усвојен је плагијат, или боље рећи фалсификат, изворне народне пјесме „Ој, јунаштва свијетла зоро“ из 1883. године, која је преименована у „Ој свијетла мајска зоро“, ваљда у славу мајског референдума 2006. Текст актуелне химне је суштински фалсификат, који је дјело усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића“.

Маркуш открива и историјски контекст:

„Краљевину Црну Гору, само по имену, покушали су да обнове фашисти и црногорски сепаратисти 1941. године. Они су према туђим и давно пројектованим плановима кренули у промјену бића Црне Горе. Дрљевић је постао сепаратистички вођа и народни учитељ. Лист „Зета“ је поздравио Дрљевићев долазак 12. маја 1941. из усташке НДХ у окупирану Црну Гору, насловом: „Живио Народни учитељ и вођа – др Секула Дрљевић! И добро нам дошао!“ У част доласка вође, лист „Зета“ је објавио да ће свим црногорским градовима, селима и планинама одјекнути глас његове пјесме: „Вјечна наша Црна Горо…“

Маркуш је подсјетио и да је Савић Марковић Штедимлија у књизи „Црвена Хрватска“ 1937. године ову пјесму прогласио „химном црногорског горштака“:

„Из пјесме је избачена реченица која се није уклапала у сепаратистички пројекат „Ти остала српском роду“, а додате нове строфе које су одговарале тренутним политичким интересима. Из наведеног није тешко закључити да немали број данашњих, веома гласних на ријечима, наводних антифашиста у ствари спроводи фашистички програм који је био актуелан током Другог свјетског рата“.

Истрајавање на химни, како је навео, која представља плагијат плагијата ратног злочинца Секуле Дрљевића значи истрајавање на дјелу програма који је у супротности управо са прокламованим европским антифашизмом.

Од ових стихова је, иначе, све почело, али су главни протјерани јер нису одговарали ни Дрљевићу ни комунистима, а ни Миловцима:

„Ој, јунаштва свијетла зоро,

Мајко наша Црна Горо!
На твојим се врлетима,
Разби сила душманима.

Једина си за слободу,
Ти остала српском роду.
Дат ће Бог и свијета мати
Да се једном све поврати!”

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар