Odabrano Svijet

Cunami: Velike svetske kompanije za sedam dana u septembru uzele $150 milijardi kredita

FINANSIJSKI EKSPERTI TVRDE DA SU TIME POTUKLE SVE „ISTORIJSKE REKORDE“
  • Najviše su uzele – nešto preko 74 milijarde dolara – američke kompanije. One se – koristeći „vreme jeftinog novca“ – najbrže i zadužuju. Ostatak su uzele kompanije iz Evrope, Kine i Japana
  • U velikim problemima su i neke svetski poznate američke kompanije. Američka rejting-agencija Moody’s smanjila je rejting Ford Motor Co. do nivaoa „smeće“. General Electric užurbano rasprodaje svoje aktive da bi se raskvitao sa kreditorima
  • Jeftin novac je cene kuća i stanova u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku već digao „do nebesa“ pa mnogi Amerikanci beže u centralne države SAD gde su nekretnine osetno jeftinije

VELIKE svetske korporacije su za samo prvih sedam dana septembra uzele kredita u visini 150 milijardi dolara  i tako oborile sve istorijske rekorde.

Američke kompanije uzele su prakrično polovinu te sume. Tačnije: nešto preko 74 milijarde dolara. One se – koristeći „vreme jeftinog novca“ – najbrže i zadužuju.

Ostatak su uzele kompanije iz Evrope, Kine i Japana.

Neki ovo uzimaju kao znak da je investiciona aktivnost vodećih svetskih kompanija visoka i da je sa svetkom ekjonomijom sve u redu. Drugi upozoravaju da stvari stoje – sasvim suprotno.

Ukazuju da je u avgustu u SAD prvi put smanjena proizvodna aktivnost, a da je prodaja gotovih kuća pala na osmogodišnji minimum.

Kamionski transport je za poslednjih 12 meseci opao za bezmalo 50 odsto. Zato je u SAD za prva tri meseca 2019-te bankrotiralo 640 kompanija koje se bave kamionskim transportom.

Anketa Langer Research Associates je pokazala da  60 odsto Amerikanaca ekonomske probleme SAD već u 2020-oj smatra `verovatnim` ili ` veoma verovatnim`.

U velikim problemima su i neke svetski poznate američke kompanije.

Američka rejting-agencija Moody’s smanjila je rejting Ford Motor Co. do nivaoa „smeće“.

General Electric užurbano rasprodaje svoje aktive da bi se raskvitao sa kreditorima.

Mnoge druge kompanije emituju vrednosne papire radi restruktuiranja starih dugova. I, upravo to je izazvalo aktuelni `dužnički cunami`.

I Evropska centralna banka i američki Sistem federalnih rezervi faktički ponovo upumpavaju jeftini novac u svoje ekonomije i kupuju aktive problematičnih kompanija.

Japanska centralna banka nešto slično radi već nekoliko godina, ali se situacija ne poboljšava. Jedino je ona preuzela kontrolne pakete akcija u većini nacionalnih kompanija.

U SAD se već čuju alarmantna upozorenja da jeftini krediti manje kompanije lišavaju šansi da se izvuku iz dugova.

Jeftin novac je cene kuća i stanova u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku već digao „do nebesa“ pa mnogi Amerikanci beže u centralne države SAD gde su nekretnine osetno jeftinije. Neki ni to ne uspevaju jer se – pre nego što nešto radikalno preduzmu – nađu na ulici… 

http://fakti.org/cunami-dugova/cunami-velike-svetske-kompanije-za-sedam-dana-u-septembru-uzele-%24-150-milijardi-kredita

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar