Odabrano Svijet

Da li je Petrič prvo opljačkao Hercegovačku banku pa Hrvata koji mu je izgradio vilu u Mlinima?

OŠTEĆENI JE SA KORČULE, ZOVE SE IVO BAŠIĆ, A TVRDI DA MU JE AUSTRIJANAC PLATIO 268.000 KUNA MANJE

Volfgang Petriča

  • Bašić je Volfgangu Petriču izgradio pravu vilu, viletinu sa bazenom. Po projektu poznatog arhitekte Borisa Podrece. Na temeljima kuće beogradskih univerzitetskih profesora Tasića koji su u svojoj kući – koja je bila bez bazena – zadnji put ljetovali 1990. godine
  • „Razlika u cijeni, u odnosu na dogovorenu, nastala je zbog Petričeve supruge. Njega skoro nikad nije bilo, ali je zato ona stalno nešto na licu mjesta dodavala, mijenjala materijale i, u pravilu, uzimala skuplje stvari. Recimo, navodi Bašić, samo cijena krova je s početnih 35.000 kuna skočila na više od 100.000. Nudio sam mu da plati pola onoga što mi duguje, ali je odbio“

ZBOG Volfganga Petriča mi je propala firma, osam ljudi je završilo na ulici, a ja sam novčano upropašten. No, njemu to ne smeta da i dalje uokolo pametuje, drži predavanja i pravi se kao da se ništa nije dogodilo – ogorčeno će Ivo Bašić, građevinar iz Korčule koji je u Mlinima kod Dubrovnika uglednome klijentu praktično od temelja sagradio luksuzno stambeno zdanje.

Petrič je, objašnjava naš sugovornik, kupio staru kuću i dobio dozvolu da je renovira.

– Od prve kuće ostala su samo dva kamena zida. Sve ostalo smo srušili, pa nanovo izgradili. Ali, to kako je austrijskome diplomatu Petriču bilo omogućeno mene, iskreno, ne zanima. Ja samo hoću svoj pošteno zarađeni novac – govori Bašić.

Vila u Mlinima koju je dao izgraditi, bivši šef OHR-a u BIH. Novcima Hercegovačke banke?

Računi im se nisu poklopili. Bašić je zbrojio 1.200.000 kuna, a Petrič, široj javnosti najpoznatiji kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za Bosnu i Hercegovinu, 268.000 kuna manje.

I tih 268.000, a s kamatama je to odavno prešlo 300.000 kuna, ne želi platiti. Ne želi, ako ćemo pravo, ni čuti za Bašića i njegovu “Izolaciju”.

– Spojio nas je zajednički prijatelj s Korčule. To je jedan Austrijanac, koji je bio iznimno zadovoljan poslom koji smo napravili na njegovoj kući, pa nas je preporučio Petriču – objašnjava Bašić. Kuća je zgotovljena davno, ima tome više od deset godina, i firma je, božeprosti, davno propala…

– Razlika u cijeni, u odnosu na dogovorenu, nastala je zbog Petričeve supruge. Njega skoro nikad nije bilo, ali je zato ona stalno nešto na licu mjesta dodavala, mijenjala materijale i, u pravilu, uzimala skuplje stvari. Evo, recimo, samo cijena krova je s početnih 35.000 kuna skočila na više od 100.000 – prisjeća se korčulanski poduzetnik.

A kuća je, što reći, prava vila. S bazenom. I potpisom. A potpisao ju je slavni arhitekt Boris Podreca koji vjerojatno nema pojma da se o njoj i na dubrovačkom sudu govori. A nemaju o tome pojma ni Tasići, bračni par beogradskih sveučilišnih profesora, koji je u Mlinima, u svojoj kući, koja tada nije imala ni bazen ni Podrecin potpis, zadnji put ljetovao 1990. godine.

– Nisam ga odmah dao na sud. Prve dvije godine sam čekao da mi plati dugove, te mu čak i održavao kuću. Tada i zahvaljivao, ali pare nije davao – veli Bašić.

Dubrovački sud nije se od 2007. do danas pretrgao… Predmet je nedavno došao u ruke već trećemu sucu, koji tek treba zakazati prvu raspravu.

– Ukupno su bile tri rasprave, a u posljednje dvije godine niti jedna. Čak sam nedavno ponudio da ću povući tužbu ako plati barem pola iznosa, no nije ni na to pristao. Nisam, vjerujte mi, namjeravao sa svojim problemom izlaziti u javnost, ali više stvarno nemam snage. Prvo me je prevario Volfgang Petrič, a ovo što mi radi dubrovački sud uistinu ne znam kako nazvati – zaključuje Ivo Bašić.

slobodnadalmacija.hr

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar