Odabrano RS i matica

Dačić: Štetno je da papa Francisko ode na Kosovo, a da ne dođe u Srbiju

„NJEMCI, FRANCUZI, ITALIJANI, ENGLEZI, TURCI, EMIRATI I S. ARABIJA RADE NA PRIZNANJU KOSOVA“
  • „Ima pokušaja da se format dijaloga promeni. Videli ste Haradinaja koji kaže da treba obavezno Amerikanci da uđu u pregovore. Bio sam u poseti Rusiji i sastao se sa ministrom Lavrovim i on je ponovio da ako hoćemo i tražimo, i da ako se bude menjao format, da će Rusija učestvovati u dijalogu“
  • Povodom opaske da je ranije izjavio da je potrebno pet miliona dolara za lobiranje da Srbija dođe do Trampa, te da postoje poruke iz Amerike da je do Trampa najlakše doći preko državnog sekretara Majka Pompea, Dačić rekao da sa Amerikom treba razgovarati kako bi se našlo pozitivno rješenje za sve u regionu

ŠEF srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je očigledno da Zapadu smeta što neke zemlje povlače priznanje nezavisnosti Kosova, te odgovara kritičarima da povlačenje priznanja nije politička predstava.

„Sad je to politička predstava kad mi radimo na tome da neko povuče priznanje, a nije politička predstava kad Albanci rade na tome, i ne samo Albanci, već i Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi, Turci, Emirati, Saudijska Arabija, svi oni rade na tome da što više zemalja prizna Kosovo, a mi kad to radimo to je nešto nevažno”, rekao je Dačić gostujući na Hepi televiziji.

Na opasku novinara da je predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao da Srbiju treba kazniti, jer insistira kod mnogih zemalja da povuku priznanje KiM, Dačić konstatuje da povlačenje priznanja očigledno smeta Zapadu.

„Ne znam za Makrona, nisam video da je to rekao, ali to je nešto što veoma smeta Zapadu, jer im ruši predstavu da je stvar već završena. Kažu da je to sve već završeno 1999. i 2008. I sad ovo što mi radimo nije moderno, mi sad treba jednostavno da prihvatimo to što je bilo”, ocijenio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Primjetio je i da stalno ima pokušaja da se format dijaloga promijeni.

„Videli ste Haradinaja koji kaže da treba obavezno Amerikanci da uđu u pregovore. Bio sam u poseti Rusiji i sastao se sa ministrom Lavrovim i on je ponovio da ako hoćemo i tražimo, i da ako se bude menjao format, da će Rusija učestvovati u dijalogu”, istakao je Dačić.

Neke zemlje članice EU nisu zadovoljne angažmanom Federike Mogerini i brzinom rješavanja tog pitanja, kaže on i dodaje da Mogerini dolazi da razgovara u Beograd, Prištinu, Vašington, Pariz, London, Berlin, te da će njeno modeliranje dijaloga svakako pomoći.

Rekao je da smo još od posjete Pape, ali da bi Srbija trebalo da organizuje sastanak s njim, jer je on na našoj strani.

„Mislim da sa predstavnicima naše crkve treba razložno i racionalno da razmotrimo ovo pitanje. Papa će sigurno posetiti region, štetno je da ode na Kosovo, a da ne dođe u Srbiju. Ne želim da ulazim u to, ja gledam državne interese, a crkvena politika je odvojena”, rekao je Dačić.

Ministar je na konstataciju novinara da je ranije izjavio da je potrebno pet miliona dolara za lobiranje da Srbija dođe do Trampa, te da postoje poruke iz Amerike da je do Trampa najlakše doći preko državnog sekretara Majka Pompea, rekao da sa Amerikom treba razgovarati kako bi se našlo pozitivno rješenje za sve u regionu.

„To je rješenje koje bi moglo da okrene agendu, da ne bude samo negativna agenda nego i da pričamo o nečemu pozitivnom. Zato i kad govorimo o Americi, ne treba da se mnogo raspravljamo da li je potrebno imati neke lobiste ili ne. To je neophodno zato što tako u Americi stvari funkcionišu”, ocenio je Dačić i dodao da su u Americi stvari prilično jednostavne, te da postoji institucionalizovano i legalizovano lobiranje.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar