Odabrano RS i matica

„Danas“: Moguć je Rambuje-2, SAD nisu sasvim protiv da Srbija dobije sjever Kosova i manastire

PORED ZEMALJA „KVINTE“ NAVODNO BI UČESTVOVALE I RUSIJA, KINA I TURSKA
  • Neimenovani sagovornici beogradskog lista tvrde da je „inicijalna kapisla“ za ideju o održavanju „Rambujea dva“ bio nedavni sastanak Kvinte u Njujorku i da je, po svemu sudeći, ključ za rješavanje kosovskog pitanja „u rukama Amerikanaca“
  • „Za razliku od Njemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podjelom Kosova ili razmjenom teritorije, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN, za SAD rješenje koje bi podrazumijevalo da Srbija dobije sjever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo“

POSTOJE realne šanse da „kosovski čvor“ bude raspleten organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće „najvećih svjetskih igrača“, saznaje „Danas“ nezvanično od predstavnika najviših diplomatskih krugova na Zapadu.

Kako list piše u vikend izdanju, na takvom skupu pored zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) učestvovali bi predstavnici Rusije „a ne isključuje se mogućnost učešća Kine i, čak, Turske“.

Sagovornici „Danasa“ otkrili su da je „inicijalna kapisla“ za ideju o održavanju „Rambujea dva“ bio nedavni sastanak Kvinte u Njujorku i da je, po svemu sudeći, ključ za rješavanje kosovskog pitanja „u rukama Amerikanaca“.

„Za razliku od Nemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podelom Kosova ili razmenom teritorije, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN, za Amerikance rešenje koje bi podrazumevalo da Srbija dobije sever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo“, piše „Danas“.

List navodi i da „pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se riješi kosovsko pitanje, za „Danas“ nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbjeći greške zbog kojih su propali ti pregovori“.

Podsjeća da se delegacije Beograda i Prištine tada nisu srele direktno, „već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci i što je Beograd bio ucenjen da mu se loše piše ako ne prihvati predloženo rešenje“.

Da bi se izbjegla takva greška, potrebno je da se ovoga puta ne vrši pritisak ni na jednu od strana, u smislu da se ne prijeti Beogradu da će biti zakočen njegov put ka EU ako ne prihvati ponuđeno rješenje, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona, poručili su izvori „Danasa“.

Beta

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar