Odabrano Svijet

Die Welt: Putin pobeđuje i bez ratovanja, a NATO više nikad neće biti što je bio

THE SUNDAY TIMES: RUSIJA ISKORISTILA PASIVNOST ZAPADA I POSTALA GLAVNA NA BLISKOM ISTOKU
  • Uticajni nemački list Die Welt: Putin je izmenio i geopolitičke silnice između Baltika i Crnog mora. Sada mu više niko ne može zasmetati da nastavi svoju veliku igru u borbi za bivše sovjetske republike i evroazijsku zonu bezbednosti. Igru u kojoj se činilo da je Rusija 90-ih godina bila zauvek poražena“

RUSIJA se okoristila pasivnošću zapadnih zemalja – SAD, Velike Britanije i Francuske – i postala glavni igr na Bliskom Istoka, a Vladimir Putin – najuticajniji strani lider u tom regionu.

Ovo je za The Sunday Times napisao urednik Bi-Bi-Si za Bliski Istok eremi Bouen.

Ukazao je da je predsednik Rusije blizak i sa Bašarom Asadom i sa Benjaminom Netanjahuom, da istovremeno ima dobre odnose sa iranom i sa njegovim regionalnim protivnicima u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bouen procenjuje da Putin može iskoristiti svoj skori susret (22. oktobra u Sočiju) sa Redžepom Tajipom Erdoganom da „da odlučujuće opredeli završetak sirijske krize“.

Nemački uticajni list Die Welt ocenjuje da Putin sada u Siriji „postiže pobede bez rata“, u vreme ksda se „radikalno menja i sama geopolitička situacija u svetu“.

Autor teksta – komentator Mihael Štirmer – posebno ukazuje da su „odlazeći Amerikanci susretali Ruse koji su im dolazili u susret“.

Die Welt zaključuje: „Putin je postigao ono o čemu su samo maštale vojskovođe tokom cele istorije – da pobeđuje bez ratovanja. A još je izmenio geopolitičke silnice između Baltika i Crnog mora. Sada mu više niko ne može zasmetati da nastavi svoju veliku igru u borbi za bivše sovjetske republike i evroazijsku zonu bezbednosti. Igru u kojoj se činilo da je Rusija 90-ih godina bila zauvek poražena“.

Die Welt crtu podvlači ovako: „NATO više nikada neće biti ono što je bio u decenijama hladnog rata – garant bezbednosti Evropljana i emanacija proširenog obuzdavanja, a za SAD – infrastuktura koja im je obezbeđivala vodeću ulogu na Atlantiku“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/die-welt-putin-pobedjuje-i-bez-ratovanja-a-nato-vise-nikad-nece-biti-sto-je-bio

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar