Одабрано Свијет

Ђукановићев министар одбране: Литије су крсташки рат СПЦ и Србије против Црне Горе

ПРЕДРАГ БОШКОВИЋ: НАМЈЕРА ЈЕ ДА СЕ ЦРНА ГОРА ПРЕДСТАВИ КАО СРПСКА ДРЖАВА
  • Овако би да докаже да Црна Гора није (и) српска држава: „Протести немају везе са Законом, јер да је тако, он би се примијенио, па би видјели да ли угрожава било чија права. Видимо да то није случај. Видимо иконографију на скуповима, како се означава територија Црне Горе као српске државе, видимо цртање српских мотива

ЗАКОН о слободи вероисповести искоришћен је да се против Црне Горе поведе крсташки рат, рекао је министар одбране, Предраг Бошковић и поручио да не постоји сила која је може преобратити у теократску државу.

Протестне литије, како је рекао, немају никакве везе са законом, већ је, сматра он, намера да се Црна Гора представи као српска држава, којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године.

„Не постоји сила која нас може преобратити у теократску државу“, рекао је Бошковић Радију Црне Горе, преноси Портал РТЦГ.

Ту тврдњу, како је казао, темељи на иконографији која се може видети на протестним литијама, али и исцртавању српских мотива широм Црне Горе.

Он сматра да Закон о слободи вероисповести има за циљ да се Црна Гора врати у средњи век, док односе са Србијом, након свих дешавања, оцењује као најлошије од обнове независности.

„Протести немају везе са Законом, јер да је тако, он би се примијенио, па би видјели да ли угрожава било чија права. Видимо да то није случај. Видимо иконографију на скуповима, како се означава територија Црне Горе као српске државе, видимо цртање српских мотива“, навео је Бошковић.

Намера је, поручио је он, да се Црна Гора представи као српска држава, да се поништи државна независност и Црна Гора „врати под скуте Србије, како би се о њеној судбини одлучивало ван наших граница“.

Бошковић је истакао да је Демократски фронт (ДФ) превазиђена политичка организација у Црној Гори, и да је Српска православна црква (СПЦ) једини субјект који је могао да генерише просрпски корпус.

Зато су, сматра он, поруке које стижу из Београда о помоћи српском народу и СПЦ, додатак причи да се што више грађана на попису становништва у Црној Гори следеће године изјасни као Срби.

То, како је рекао, за циљ има стварање српског карактера Црне Горе.

„Црна Гора је држава свих њених грађана, без обзира на то како се изјашњавају и нико не може спријечити пут Црне Горе ка модерној европској држави“, поручио је Бошковић.

Оценио је да је Закон о слободи вероисповести квалитетан и да ће сваком грађанину гарантовати остваривање верских права у складу са његовим потребама.

„Мислимо да Црна Гора треба да дијели оне вриједности које се данас поштују и вриједе у свакој развијеној земљи Европе. Можемо са овим да се изборимо на демократски начин, без тензија и инцидената, јер смо свјесни да нас посматра међународна организација“, казао је Бошковић.

Он је саопштио да нема недоумицу да су сва дешавања на овим просторима уиграна, јер је Балкан, како је подсетио, кроз историју био место где су се сукобљавале многе цивилизације.

Он је казао да га реторика у Црној Гори подсећа на ону из деведесетих, али не страхује да би се могао поновити сличан сценарио.

„Данас је глобални контекст другачији. Демократски капацитети држава на Балкану су већи него што су били деведесетих“, рекао је Бошковић..

(Мина)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар