Odabrano Federacija/BiH

Džihadiste koji se vraćaju iz Sirije čekaju – lisice i sudski procesi

KURDSKIM SNAGAMA U SIRIJI SE PREDALO NAJMANJE 77 OSOBA PORIJEKLOM IZ BiH
  • Na Interpolovim potjernicama su već Ibro Ćufurović, Edin Muftić, Amir Džinić, Fikret Zukić te još neki bh. građani
  • Do kraja marta vlastima BiH trebalo bi da budu izručeni Ibro Ćufurović iz okoline Velike Kladuše, kao i Abdulah Armin Čurt, poznatiji po prijetnji klanjem poglavara Islamske zajednice u BiH. Navodno bi u narednih nekoliko sedmica trebalo da počne izručivanje i ostalih bh. državljana koji su se borili u IS te članova njihovih porodica

DRŽAVLJANI BiH koji su ratovali u redovima Islamske države i za kojima je raspisana potjernica biće uhapšeni i pritvoreni odmah po izručenju.

Potvrdio je to za „Nezavisne“ Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon što je juče objavljen spisak bh. građana, boraca u vojnim i paravojnim formacijama na području Iraka i Sirije, a koji su sada u zatvorima u sirijskom dijelu koji kontrolišu kurdske snage.

„Svi će biti sankcionisani. Za dvojicom, za koje smo već potvrdili prihvat, već je raspisana međunarodna potjernica i određen im je pritvor. Slijedi njihovo procesuiranje“, rekao je Mektić i dodao da čim je za nekim raspisana potjernica, po automatizmu to znači da je u bjekstvu te mu se određuje pritvor.

Na Interpolovim potjernicama su već Ibro Ćufurović, Edin Muftić, Amir Džinić, Fikret Zukić te još neki bh. građani čija su imena juče objavljena, a koji su, kako se tvrdi, trenutno u Siriji. Ćufurović je na listi zbog organizovanja terorističke grupe, o čemu su „Nezavisne“ ranije pisale.

Izručenje njih i još nekoliko desetina bh. građana očekuje se nakon što su nedavno vlasti BiH prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države, te su zarobljeni u tamošnjim protivterorističkim operacijama.

Stoga bi do kraja marta vlastima BiH trebalo da budu izručeni Ibro Ćufurović iz okoline Velike Kladuše, kao i Abdulah Armin Čurt, poznatiji po prijetnji klanjem poglavara Islamske zajednice u BiH. Navodno bi u narednih nekoliko sedmica, osim Ćufurovića i Čurta, trebalo početi izručivanje i ostalih bh. državljana koji su se borili u IS te članova njihovih porodica.

Kako je juče na svom portalu objavilo Radio Sarajevo, u muškom kampu – zatvoru „Qamishli“, na sirijsko-turskoj granici, nalaze se Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić.

Po istom izvoru, među onima koji su se predali su i Emir Ališić iz sela Ošve, kod Maglaja, i njegov pastorak Labidi Hamza.

Kako se dodaje, predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima, obojica lica s crvenih potjernica. I o Keseroviću su „Nezavisne“ ranije pisale, jer mu se na teret stavlja organizovanje terorističke grupe.

S njima su, kako je objavljeno, i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim đetetom. Selimović je, ističe se, prijetio da će zaklati svakog muslimana iz BiH koji je protiv Islamske države.

Među onima koji su položili oružje su, dodaje se, i Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim đetetom, te Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, takođe, lica s potjernice Interpola.

Budući magistar prirodno-matematičkog fakulteta Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog fudbalskog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS-om javila da se udala i da je u Siriji, a ona se, kako postoje tvrdnje, takođe nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje đece. Još brojne žene i đeca su, tvrdi se, u Siriji.

Tako prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njenih troje đece. Fata je supruga Dževada Hodžića (47) iz Gornje Maoče, a u Siriju su otišli 2015. godine, s tim što su prije odlaska na ratište na kuću, kako se tvrdi, stavili zastave Islamske države!

Na spisku su, prema saznanjima bh. bezbjednosnih agencija, i Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa sedmoro đece.

Navodno se kurdskim snagama dosad predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca Islamske države, 24 žene i čak 34 njihove djece. Podsjetimo, bh. vlasti su dosad uhapsile veći broj džihadista, a dobar dio njih je pao nakon što sleti na sarajevski aerodrom. Neki su već osuđeni.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dzihadistima-iz-Sirije-lisice-na-ruke-cim-kroce-u-BiH/527539

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar