Odabrano Svijet

Esper: Moramo rešiti problem ruskih krstarećih raketa koje nose nuklearne bombe

STOLTENBERG: NATO JE KONAČNO UTVRDIO SVOJU SVOBUHVATNU KOSMIČKU STRATEGIJU“
  • Šef Pentagona Mark ESPER otkrio da su SAD počele da rade na konvencionalnim, nenuklearnim raketama koje bi mogle «parirati pretnjama»
  • Jens Soltenberg naglasio da NATO ne želi kosmičku trku u naoružanju, a usvojena strategija posebno insistira na kosmičkim senzorima koji bi pratili lansiranja raketa i trajektorije njihovog leta u Zemljinoj atmosferi i na zaštiti satelita od kojih zavisi funkcionisanje kopenih i pomorskih sistema PRO

SJEDINJENE Države razmatraju različite varijante korišćenja sistema protivraketne odbrane (PRO) i običnog nenuklearnog naoružanja za zaštitu od ruskih krstarećih raketa – izjavio je Mark Esper.

Vršilac dužnosti šefa Pentagona je dodao da su SAD – ostajući u okvirima sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa – počele da rade na konvencionalnim, nenuklearnim raketama koje bi mogle «parirati pretnjama».

Esper je ponovio protivraketna odbrana «takođe biti deo štita». U nastavku je naglasio:

„SAD moraju rešiti problem ruskih krstarećih raketa koje su u stanju da nose nuklearne bombe jer su pretnja i našim partnerima iz NATO“.

Šef Pentagona je istupio i sa tvrdnjom da Sjedinjene Države i NATO ne planiraju da na teritoriji Evrope razmeštaju „nove nuklearne rakete kopnenog baziranja“.

Amerikanci su istupili iz sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, a Vladimir Putin je – reagujući na to – 4. marta potpisao ukaz o odustajanju od pridržavanja ograničenja iz tog dokumenta.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, stupivši odmah posle Espera, saopštio je da je alijansa utvrdila svoju „sveobuhvatnu kosmičku strategiju“ koja je usmerena na monitoring svemirskog prostora, zaštitu satelitskih komunikacija i rano otkrivanje lansiranja raketa, a ne na militarizaciju kosmosa.

Dodao je da NATO ne želi kosmičku trku u naoružanju.

Nezvanično, strategija posebno insistira na kosmičkim senzorima koji bi pratili lansiranja raketa i trajektorije njihovog leta u Zemljinoj atmosferi i na zaštiti satelita od kojih zavisi funkcionisanje kopenih i pomorskih sistema PRO.

Stoltenberg je, inače, juče izjavio da je alijansa „usaglasila mere“ koje podrazumevaju „nove vojne vežbe, pojačani obaveštajni rad, dalji razvoj protivraketne odbrane i rad na novom klasičnom naoružanju i sistemima protivraketne odbrane“.

http://fakti.org/nato/espermoramore%C5%A1itiproblemruskihkrstarecihraketakojenosenuklearnebombe

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar