Odabrano Svijet

Foreign Policy: Pandemija demontira globalizaciju i američko liderstvo

ROBIN NIBLET: PANDEMIJA MOŽE SLOMITI KIČMU KAMILI EKONOMSKE GLOBALIZACIJE
  • Profesor međunarodnih odnosa na Harvardskom univerzitetu Stiven VOLT: „COVID-19 će ubrzati prelazak vlasti i uticaja sa Zapada na Istok. Pandemija će ojačati države i nacionalistička raspoloženja. Vlade svih tipova posezaće za vanrednim merama u borbi sa krizom i mnoge od njih neće hteti, kad kriza prođe, da se rastaju sa svojim novim ovlašćenjima“
  • Profesor Harvardskog univerziteta ozef NAJ:  Nova strategija nacionalne bezbednosti Donalda Trampa, proglašena 2017-te, ne odgovara realnosti. Pandemija koronavirusa je to samo razotkrila. COVID-19 je već pokazao da nećemo uspeti da pod našu strategiju podvedemo novi svet
  • Zamenik direktora Međunarodnog instituta za strateške studije Kori ŠEJK: SAD će posle pandemije prestati da budu u ulozi međunarodnog lidera. Naša vlada je prodemonstrirala svoj neinteligentni egoizam i netalentovanu tupoglavost. Vašington je pao na testu za liderstvo

PANDEMIJA koronavirusa dovešće do zaustavljanja globalizacije, zalasku liderstva SAD, porostu nacionalističkih raspoloženja i nastanku održivijeg svetskog ekonomskog sistema – objavio je  Foreign Policy koji se pozvao na 12 vodećih međunarodnih eksperata“.

Jedan od njih – profesor međunarodnih odnosa na Harvardskom univerzitetu Stiven Volt ocenio je:

COVID-19 će ubrzati prelazak vlasti i uticaja  sa Zapada na Istok. Pandemija će ojačati države i nacionalistička raspoloženja. Vlade svih tipova posezaće za vanrednim merama u borbi sa krizom i mnoge od njih neće hteti, kad kriza prođe, da se rastaju sa svojim novim ovlašćenjima“.

Po njegovim rečima. Južna Koreja i Singapur su perfektno odreagovali na pandemiju, a Kina je dopustila greške samo u ranoj fazi.

Kao pravi Amerikanac, Volt zaključuje:

COVID-19 će dovesti do formiranja manje otvorenog, manje prosperitetnog i manje slobodnog sveta“.

Direktor britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Robin Niblet smatra da pandemija koronavirusa može „slomiti kičmu kamili ekonomske globalizacije».

On smatra da se svet neće ponovo vratiti ideji „globalizacije za sve“.

Profesor politikologije i međunarodnih odnosa na Prinstonskom univerzitetu DŽon Ikenberi deli isti tip pesimizma:

Nacionalisti i antiglobalisti, kineski `jastrebovi`, čak i liberalni internacionalistisvi će u ovome što se događa naći nove dokaze  pravilnosti svojih pogleda. Ako se uzmu u obzir ekonomske štete i socijalni kolaps, teško da je nadalje moguće nešto drugo osim kretanja ka nacionalizmu i suparništvu velikih sila“.

Profesor Harvardskog univerziteta ozef Naj iskoristio je priliku da kaže da nova strategija nacionalne bezbednosti Donalda Trampa, proglašena 2017-te, ne odgovara realnosti, a da je pandemija koronavirusa to samo razotkrila.

Džozef Naj

COVID-19 je već pokazao da nećemo uspeti da pod našu strategiju podvedemo novi svet“.

Zamenik direktora Međunarodnog instituta za strateške studije Kori Šejk ide i dalje i naglašava da će SAD posle pandemije prestati da budu u ulozi međunarodnog lidera.

Šejk veruje da je za to kriv sam zvanični Vašington:

„Naša vlada je prodemonstrirala svoj neinteligentni egoizam i netalentovanu tupoglavost. Vašington je pao na testu za liderstvo“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/foreign-policy-pandemija-demontira-globalizaciju-i-americko-liderstvo

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar