Odabrano Svijet

Grčki parlament ratifikovao „Sjevernu Makedoniju“ – 153 „za“, 146 glasalo protiv

PREMA OČEKIVANJIMA I NA ZADOVOLJSTVO BRISELA I VAŠINGTONA – MADA TANKOM VEĆINOM
  • Pored 145 poslanika vladajuće Sirize, sporazum je podržalo još osam opozicionih i nezavisnih poslanika. Nejasno je čime su ih i kako `motivisali`.U svakom slučaju, u Sobranju Makedonije su opozicione glasove obezbedili uz ucene, podmićivanje i pretnje zatvorom, a u Atini su – da bi bili sigurni da neko iz vladajuće koalicije neće glasati protiv – pribegli javnom glasanju, sa prozivkom
  • Aleksis CIPRAS poslanicima: Atina sebi potpisanim sporazumom sebi vraća sve što joj pripada – istoriju, simbole,tradiciju i nasleđe drevne Makedonije, a Severna Makedonija joj postaje prijatelj i saveznička zemlja. Severna Makedonija – po sporazumu – nema pravo da svoj jezik naziva makedonskim. Veliki filozof Aristotel nije Aleksandra Makedonskog obučavao na makedonskom već na grčkom jeziku. Makedonci koji žive na severu zemlje su Grci

PREMA očekivanjima i na zadovoljstvo Brisela i Vašingtona, grčki parlament je – po završetku trodnevne rasprave – ratifikovao sporazum iz Prespe kojima se Makedonija proglasila za Republiku Severnu Makedoniju.

Vladajuća koalicija Aleksisa Ciprasa uspela je da u parlamentu namakne tanku, ali dovoljnu većinu.

Za Sporazum iz Prespe glasala su 153 poslanika, 146 je bilo protiv, a jedan se uzdržao od glasanja.

Pored 145 poslanika vladajuće Sirize, sporazum je podržalo još osam opozicionih i nezavisnih poslanika.

Nejasno je čime su ih i kako `motivisali`.

U Sobranju Makedonije su potreban broj opozicionih glasova obezbedili uz ucene, podmićivanje i pretnje zatvorom, a u Atini su – da bi bili sigurni da neko iz vladajuće koalicije neće glasati protiv – pribegli javnom glasanju, sa prozivkom.

Zato je bilo burno sa vikom i prepirkom među poslanicima.

Prema dogovoru koji su letos postigli premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Grčka treba da prestane da blokira pristupanje Makedonije NATO i EU.

Zbog sporazuma sa Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj pošto je iz nje izašla desna stranka Nezavisni Grci, ali je vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle srede ipak bilo izglasano poverenje u parlamentu.

Formalno, grčki poslanici su glasali o dokumentu svog Ministarstva spoljnih poslova pod nazivom „Ratifikacija Konačnog sporazuma o rešavanju sporova opisanih u rezolюcijam Saveta bezbednosti UN 817 (1993) i 845 (1993), Prestanku baženja Privremenog sporazuma iz 1995. i Uspostavljanju strateškog  partnerstva među Stranama“.

Poslanici Sirize dokazivali su da je nagodva sa režimom Zorana zaeva povoljna i jedino moguća u sadašnjim okolnostima. Govornici opozicionih partija gorovili su o „izdaji grčkih interesa“ i „prepuštanju Skoplju da koristi naziv `Makedonija` koji koji pripada isključivo grčkoj istoriji i kulturi“.

Pred poslanicima je nastupio i Cipras koji je ocenio da će 25. januar 2019-te ostati u istoriji kao „početak nove epohe na Balkanu, savremene, demokratske, evropske i mirne“.

Naglasio je da Atina sebi potpisanim sporazumom „vraća sve što joj pripada – istoriju, simbole,tradiciju i nasleđe drevne makedonije“, a Severna Makedonija joj postaje „prijatelj i saveznička zemlja“.

Ukazao je da Severna Makedonija – po sporazumu – nema pravo da svoj jezik naziva makedonskim. Dodao je: „Veliki filozof Aristotel nije Aleksandra Makedonskog obučavao na makedonskom već na grčkom jeziku. Makedonci koji žive na severu zemlje su Grci“.

http://fakti.org/elada/gr%C4%8Dki-parlament-ratifikovao-severnu-makedoniju-153-za-146-glasalo-protiv

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar