Odabrano Svijet

Gruzinska „Pravda za Davida“: otac ubijenog traži ostavke ministara policije i pravde

NA NOVOM PROTESTU U TBILISIJU ZAZA SARALIDZE ULTIMATIVNO TRAŽI PRAVDU U CIJELOJ ZEMLJI
  • Otac ubijenog Davida Saralideza na dijelu bulevara Rustaveli, u samom centru Tbilisija, razapeo šator i objavio da ga neće napustiti dok ministri ne podnesu ostavke i ne budu pohapšeni svi sa spiska koji je predao vladi Gruzije

GRUZINSKA „Pravda za Davida“ dobila je novi nastavak kojim se dodatno približila banjalučkoj „Pravdi za Davida“.

U centru Tbilisija održan je najavljeni protest povodom nerazjašnjenog ubistva 16-godišnjaka Davida Saralideza, u kojem je opet u glavnoj ulozi bio njegov otac Zaza.

On je zatražio – što je dodatna sličnost sa banjalučkom „Pravdom za Davida“, odnosno zahtjevima Davora, oca Davida Dragičevića – ostavke ministara unutrašnjih poslova i pravcde.

Zaza Saralidze, otac ubijenog Davida Saralidzea

Gruzinsko traženje „Pravdee za Davida“ počelo je 31. maja, a u najnovijem protestu su učestvovali i predstavnici i pristalice političkih partija. Neki su radi toga stigli iz različitih dijelova Gruzije.

Svi govornici su zahtjevali „punu istinu“ o tome kako je ubijen David Saralidze iako je već utvrđeno da je ubijen u vršnjačkom obračunu noževima.

Uzvikivali su „Hoćemo pravdu za Davida“ jer istraga nije utvrdila ko je ubica niti je uhapšen. Jedan maloljetnik je osuđen na bezmalo deset godina zatvora za „pokušaj ubistva“ Davida Saralidzea.

Njegov otac, Zaza, na kraju protesta je objavio da će na dijelu bulevara Rustaveli, u samom centru Tbilisija, razapeti šator i da ga neće napustiti dok ministri unutrašnjih poslova i pravde ne podnesu ostavke.

Našli su se, naravno, i oni koji su mu pomogli u postavljanju šatora. Tačnije, razapeta su dva.

Zaza je odmah potom objavio:

„Ostajem ovdje sve dok u zemlji ne bude uspostavljena pravda, dok ne odu obojica ministara i dok ne budu pohapšeni svi sa spiska koji sam predao vladi Gruzije!“

Imaju li banjalučka i gruzinska „Pravda za Davida“ zajedničkog dirigenta? Ili su sličnosti – slučajne…

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar