Одабрано Свијет

Холанђани би да за обарање Боинга изнад Донбаса суде тројици држављана Русије и једном Украјинцу

ПРОЦЕС ТРЕБА ДА ПОЧНЕ У МАРТУ 2020. У ГРАДУ БАДХУВЕДОРПУ – ПО ХОЛАНДСКИМ ЗАКОНИМА
  • Москва одбацила све оптужбе и прецизирала да је ракета којом је у јулу 2014-те оборен малезијски путнички авион још 1986-те године била предата „јединицама на територији Украјине“ и да се отуда никада није вратила у Русију

ИСТРАЖНА група у којој су представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине означила је тројицу грађана Русије и једног Украјине као одговорне за обарање малезијског путничког авион Boeing изнад истока Украјине у јулу 2014-те.

На списку осумњичених су Игор Стрелков (Гиркин), бивши командант снага Доњецке Републике, и Сергеј Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко.

У малезијском авиону је тада погинуло 298 путника из десет држава.

У Холандији је објављено да суђење треба да почне 9. марта 2020-те.

По одлуци њеног Министарства правде, за процес ће бити резервисан судски  комплекс Схипхолграду Бадхуведорп.

Судиће се по холандским законима. У главној улози биће холандско тужилаштво које има главну улогу у истражној групи.

Сама група је 24. маја саопштила да је утврдила да је ракетни систем „Бук“, којим је оборен малезијски авион, стигао из Русије и да припада њеној  53-ој зенитној ракетној бригади.

Москва је све оптужбе одбацила и саопштила никада ни један једини њен ракетни систем није прелазио државну границу са Украјином.

Прецизирала је да је ракета којом је оборен авион још 1986-те године била предата „јединицама на територији Украјине“ и да се отуда никада није вратила у Русију.

http://fakti.org/globotpor/hoilandjani-bi-da-za-obaranje-boinga-iznad-donbasa-sude-trojici-drzavljana-rusije-i-jenom-ukrajincu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар