Odabrano Svijet

Iran – da bi bio izbegnut veliki rat – preko Bagdada obavestio SAD o raketnim udarima

MINISTAR ODBRANE IRANA: NAŠI DALJI POTEZI BIĆE SRAZMERNI ONO ŠTO BUDU ČINILE SAD
  • Amir HATAMI: Donald Tramp je svoju administraciju pretvorio u terorističku vladu
  • Tramp je pred „velikim izborom“: ako naredi raketne i avio-udare po teritoriji Irana imaće veliki neizvesni rat u godini predsedničkih izbora u SAD, ako naredi „stop“ – imaće problema sa demokratama
  • Srednje rešenje za njega će biti: udar krstarećim raketama po položajima sa kojih je Iran prošle noći tukao dve američke baze u Iraku. Sa tajnim obaveštavanjem Iranaca (preko Bagdada…) da se sklone sa tih pozicija…

TEHERAN je o svom raketnom udaru po američkim vojnim objektima u Iraku pre početka napada obavestio zvanični Bagdad.

Dobro znajući da će Iračani o napadu odmah obavestiti Amerikance.

To se i dogodilo, pa su Ameri imali vremena da se posakrivaju i da potom lažu da su krenuli prema svojim podzemnim skloništima kada su njihovi radari signalizirali približavanje iranskih raketa.

Iako je bio prvi napadnut – Iran je postupio potpuno suprotno od samih Amerikanaca. Oni su svoj smrtonosni napad na iranskog elitnog generala Kasema Sulejmanija (na izlasku iz aerodroma Bagdada) izveli bez znanja iračkih vlasti.

Ovo – zajedno sa činjenicom da je Iran izveo filigranski precizni raketni napad – čuva minimalnu mogućnost da do pravog američko-iranskog rata, koji bi prerastao i u regionalni, ipak ne dođe.

U ovom kontekstu treba razumevati izjavu iranskog ministra odbrane Amira Hatamija:

«Reakcija Irana na uzvratna dejstva SAD biće proporcionalna onome što bude činila Amerika“.

Hatami je potvrdio  da je Iran za udare po američkim vojnim objektima koristio balističke rakete malog dometa i naglasio da se nada da će njihov udar biti „lekcija koju će u Vašingtonu dugo pamtiti“.

Iranski ministar je ocenio da je Donald Tramp svoju administraciju pretvorio u „terorističku vladu“.

Šef iranske diplomatije, Mohamad Džavad Zarif, potvrdio je da je Teheran o napadu na vreme obavestio i civilne i vojne vlasti Iraka.

Portparol Evropske komisije Peter Stano u međuvremenu je izjavio da vrh EU želi da Zarif što pre poseti Brisel.

I u Evropskoj uniji shvataju da je Teheran izabrao maksimalno beskrvnu varijantu „osvete Amerikancima za Sulejmanija“ koji veliki rat ne čini neizvežnim.

Vlasti Iraka su objavile da je Iran udario sa 22 rakete, a vrhovni vođlja Iranaca Ali Hamnei ocenio da je to bio „šamar Americi“.

Iranski mediji tvrde da je u noćašnjim raketnim udarima „poginulo najmanje 80 američkih terorista“ i da je uništeno „nekoliko američkih aviona“.

O posledicama udara u Pentagonu se još ćuti. Ne oglašava se ni Tramp. Jedino je preko Tvitera napisao da je „sve dobro“ i da SAD  imaju „najmoćniju i najbolje naoružanu armiju u svetu“.

Pojavile su se procene da su udari po dve američke baze u Iraku bili takvi da SAD i Iran sada imaju šansu da „sve prebace na politički i diplomatski teren“.

Tramp je pred „velikim izborom“: ako naredi raketne i avio-udare po teritoriji Irana imaće veliki neizvesni rat u godini predsedničkih izbora u SAD, ako naredi „stop“ – imaće problema sa demokratama.

Srednje rešenje za njega će biti:  udar krstarećim raketama po položajima sa kojih je Iran prošle noći tukao dve američke baze u Iraku. Sa tajnim obaveštavanjem Iranaca (preko Bagdada…) da se sklone sa tih pozicija…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/iran-da-bi-bio-izbegnut-veliki-rat-preko-bagdada-obavestio-sad–o-raketnim-udarima

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar