Одабрано Свијет

Из САД због С-400 пријете Ердогану санкцијама и истјеривањем из НАТО

ТУРСКИ ЛИДЕР ПОНОВО УПОЗОРЕН: РУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ И F-35 НЕ МОГУ ЗАЈЕДНО
  • У улози јастреба је демократа-јастреб сенатор Боб МЕНЕНДЕС који је Конгресу САД поднио нацрт  „Закона о сарадњи у области безбједности и енергетике у Источном Медитерану“ и поручио Анкари: „Ако се С-400 појаве у Турској – санкције ће бити неизбјежно уведене у складу са законом о супротстављању противницима САД помоћу санкција чији сам такође био иницијатор. Системи С-400 су неспојиви са архитектуром НАТО“

АКО Турска реално набави руске зенитне ракетне ПВО-системе С-400 – Вашингтон може против ње може увести „ограничавајуће мјере“.

Ово је јавно рекао утицајни амерички сенатор-демократа Боб Менендес који је Конгресу САД поднио нацрт „Закона о сарадњи у области безбједности и енергетике у Источном Медитерану“.

Једна од главних тачака у његовој законској иницијативи најдиректније предвиђа забрану испоруке Анкари борбених авиона F-35 ако власт Реџепа Тајипа Ердогана не одустане од С-400.

Менендес је поводом своје законодавне иницијативе и пријетње додатно рекао:

„Уколико предсједник Ердоган остане упоран и заиста купи ПВО и противракетне системе С-400, то јест – ако се реално појаве у Турској, та земља ће се суочити са санкцијама САД. Биће неизбјежно уведене у складу са законом супротстављању противницима САД  помоћу санкција чији сам такође био иницијатор. Системи С-400 су неспојиви са архитектуром НАТО. Ми не желимо да се они појаве у Турској и зато смо јој предложили друге варијанте.“

Менендес је још додао, ваљда да био био још јаснији:

Никада F-35 неће бити поред С-400. То се никада неће догодити. Поводом овога су сагласне обе партије у Конгресу САД“.

Овај амерички милитариста фактички уопште не крије да не говори само у своје име. Утолико је значајније што је себи дозволио и ово или-или намјењено Ердогану:

„Турска мора дефинитивно изабрати: или ће остати савезник НАТО или ће се од алијансе удаљити“.

Анкара је у марту потврдила намјеру да купи руске системе С-400, упркос све јачим притисцима из Вашингтона.

Услиједило је саопштење да САД `привремено обустављају` сарадњу са Турском поводом F-35.

Уз упозорење које је изговорио и Менендес: не могу заједно  С-400 и F-35.

Анкара није објавила да одустаје од С-400, али јесте – да не одустаје ни од учешћа у програму производње F-35 по којем треба да укупно добије око сто тих авиона пете генерације.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар