Odabrano Svijet

Kina uvodi sankcije američkim kompanijama koje naoružavaju Tajvan

AMERIKANCI DECENIJAMA UVODILI SANKCIJE KOME SU HTJELI I KAKO SU HTJELI
  • Peking (ne)očekivano odreagovao na odluku Vašingtona da Tajvanu isporuči 66 lovaca F-16, sa pratećom opremom i rezervnim dijelovima. Pokazao je državnom vrhu SAD da odsad ni batina sankcija povodom oružja neće biti rezervisana samo za SAD, da će imati – dva kraja

SANKCIJE su godinama – uz vojnu silu i prijetnju silom – glavno američko oružje.

Sjedinjene Države su ih uvodile protiv svih koji im nisu bili po volji ili su im stajali na nekom putu. I, niko nije mogao da im se suprotstavi. Ali, sada se našao neko ko je spreman da parira i da preuzme rizik koji to sa sobom nosi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Geng Šuan, uložio je protest svoje zemlje Vašingtonu zbog odobrene prodaje Tajvanu 66 lovaca F-16. Još je najavio sankcije protiv američkih kompanija uključenih u naoružavanje Tajvana.

Za te lovce, sa pratećom opremom i rezervnim dijelovima, Tajpeh će platiti 8 milijardi dolara, a Geng je naveo da su SAD tim povodom već „strogo upozorene“.

Dodao je da je Peking američki vojni i državni vrh i ranije upozoravao da su moguće sankcije „protiv odgovarajućih američkih kompanija“.

Sankcije protiv proizvođača F-16 postaju dio američko-kineskog trgovinskog rata. Ali, sa izgledima da postanu najvažnija `kockica` u mozaiku kineskih kotrasankcija.

Peking je zvanični Vašington i ranije pozivao da je podriva suverenitet Kine u Južnom Kineskom moru i podsećao da je Tajvan „neodvojivi dio teritorije Kine“.

Peking je u julu zaprijetio ratom „spoljnim silama koje rade na nezavisnosti Tajvana“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar