Odabrano RS i matica

Kostić: Srbija je podeljeno društvo – moglo bi doći do međusobnih obračuna

PREDSEDNIK SANU UPOZORAVA: SRBIJA JE POSTALA NEPOKRETNO DRUŠTVO BEZ MNOGO IDEJA
  • FAKTI: Kakav predsednik SANU! Srbija je svakakva, a u takvoj Srbiji – on o SANU kritički ni reč. Srbija je nepokretno društvo bez dovoljno ideja, ali to, dakako, nema nikakve veze sa SANU kojom rukovodi Vladimir Kostić. A da li je SANU pokretna i sa idejama? Imaju li njena (ne)pokretnost i ideje koje ne dolaze do šire javnosti ikakve veze sa akademikom Vladimirom Kostićem koji njome već godinama rukovodi?

PREDSEDNIK Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljeno društvo po mnogim linijama, a da bi netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, mogli prerasti u međusobni obračun.

Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da su Srbi „uporno, umesto da grade institucije i sistem, svoju energiju poklanjali ideji političkog mesijanstva“.

„Odgovorni građanin nije prijatan, ali je neophodan sagovornik za svaku vlast i potpuno je deplasirana floskula upućena neistomišljenicima pre petnaestak godina koja ih upućuje da prvo osvoje vlast (glasove), a tek potom eventualno izraze nezadovoljstvo“, ocenio je Kostić.

On je ukazao da je Srbija zbog podela postala „nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti između pojedinaca i različitih društvenih grupa“.

„Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija, oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci“, napisao je Kostić.

On je ocenio da atmosferi suprotstavljenosti pomaže „tabloidizacija medija“.

„Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom“, napisao je Kostić.

On je dodao da problem „podela i omraza“ može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.

(Beta)

http://fakti.org/posrbljene-vesti/kostic-srbija-je-podeljeno-drustvo-moglo-bi-doci-do-medjusobnih-obracuna

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar