Одабрано Свијет

Макрон ће 26. маја одржати референдум који ће се свести на гласање – за или против Макрона

НА ЛИСТИЋУ ЋЕ БИТИ ВИШЕ ПИТАЊА КОЈА ЋЕ БИТИ ФОРМУЛИСАНА ПОЛОВИНОМ МАРТА
  • Неке Макронове присталице упозоравају да је излазност на изборима за ЕП по традицији мала и да ће то – у случају референдума – ићи на руку не само Макроновој партији него и Марин Ле Пен. Додадтно опомињу: а са осетно већом излазношћу – резултате гласања немогуће је предвидети
  • Један од главних нових захтева Жутих прслука је – отварање законске могућности да се референдуми одржавају „на иницијативу грађана“. А да се на такав плебисцит могу износити најважнија законска решења  и „низ других питања од великог државног значаја“

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон све више размишља о организовању референдума о „широком кругу питања“ у функцији кризе настале протестима Жутих прслука, који би могао да се одржи 26. маја, за када су заказани избори за Европски парламент, објавио је данас лист Журнал ди диманш.

Према изворима блиским власти, француско Министарство унутрашњих послова добило је крајем недеље инструкције да буде спремно за организовање гласања које, поред безбедности, подразумева и контактирање штампарија задужених за штампање гласачких листића и осталог изборног материјала.

Журнал ди диманш је подсетио да се велика национална дебата коју је покренуо Макрон како би се решила криза, завршава половином марта, оцењујући да би референдум представљао део решавања кризе.

Извор близак Јелисејској палати рекао је да Макрон треба ускоро да донесе одлуку о томе.

Лист цитира ове речи француског званичника за којег тврди да је близак Макрону:

„Морамо деловати брзо и одлучити се за највише седам дана. Иако је председник (Макрон) новинарима недавно рекао да референдум тражи `промишљање` – он се фактички већ одлучио и готово је извесно да ће бити заказан за 26. мај“.

Други „Макронов човек“ открио је да он размишља о четири варијанте даљег развоја `кризне ситуације`, али да међу њима нису ни превремени парламентарни избори, ни преговори са синдикатима ни реконструкција владе.

„Последња варијанта је – открио је – јесте референдум и тај процес је већ кренуо. Процена је да је корисно усред националне дебате о кризи отворити такву могућност. Референдумска питања требало би да буду формулисана при крају националне дабате. До 16. марта“.

Постоје и противници одржавања референдума истовремено са изборима за Европски парламент. Међу њима је и председник доњег дома француског парламента Ришар Феран.

Неке Макронове присталице упозоравају да је излазност на изборима за ЕП по традицији мала и да ће то – у случају референдума – ићи на руку не само Макроновој партији него и Марин Ле Пен. Додадтно опомињу: а са осетно већом излазношћу – резултате гласања немогуће је предвидети.

Некима око председника Француске се не свиђа ни то што ће референдум бити фактички референдумско изјашњавање –за или против Макрона.

Један од главних нових захтева Жутих прслука је – отварање законске могућности да се референдуми одржавају „на иницијативу грађана“. А да се на такав плебисцит могу износити најважнија законска решења  и „низ других питања од великог државног значаја“.

Наравно, свака „народна иницијатива“ мораће да добије предвиђени број потписа подршке.

Полиција тврди да је у Француској јуче на новим протестима грађанског покрета Жути прслуци било 58.600 људи, а организатори – да су окупили трипут више.

Протести, започети 17. новембра, који се одржавају сваке суботе у највећим градовима, не јењавају и поред најављених уступака власти и покренуте „велике националне дебате“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-ce-26-maja-odrzati-referendum-koji-ce-se-svesti-na-glasanje-za-ili-protiv-makrona

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар