Odabrano Svijet

Makron: Orban je u pravu, ja sam njemu i Salviniju glavni protivnik

NJIH VIDI KAO OPASNE NACIONALISTE, A SEBE KAO LIDERA „PROGRESIVNE EVROPE“
  • Francuski predsjednik se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u pokušaju da pronađe saveznike da bi formirao „progresivni krug u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih vlada“

FRANCUSKI predsjednik Emanuel Makron odgovorio je danas liderima Mađarske i Italije Viktoru Orbanu i Mateu Salviniju da „imaju prava“ što ga smatraju svojim „glavnim protivnikom“ u Evropi oko pitanja migranata.

„Neću ništa popustiti nacionalistima i onima koji zagovaraju govor mržnje. Ako su željeli u meni da vide svog glavnog protivnika, imaju pravo“, poručio je Makron odgovarajući novinarima tokom posjete Danskoj.

U Milanu je juče mađarski premijer Viktor Orban nazvao italijanskog ministra unutrašnjih poslova svojim „herojem“ a Makrona opisao kao svog glavnog protivnika u Evropi.

„Trenutno postoje dvije grupe u Evropi i jednu vodi Makron“, rekao je mađarski premijer.

Sedam mjeseci od evropskih izbora na kojima će migrantsko pitanje biti jedno od najvažnijih on je optužio Francuze da vode političke snage koje podržavaju imigraciju dok on želi da „zaustavi ilegalnu imigraciju“.

Makron je danas uzvratio „ako se smatra da u Francuskoj postoji neprijatelj nacionalizma, politike mržnje, Evrope koja treba da plaća šta joj odgovara i da ne nametne nikakav oblik odgovornosti i solidarnosti, imaju pravo“.

Makron je rekao da će narednih dana i mjeseci biti potrebno donošenje dubinskih odluka o pitanju migranata, i da to pretpostavlja ozbiljnost i duh odgovornosti, uz istovremenu privrženost evropskim vrijednostima kao što su pravo na azil, i usvajanje prave unutrašnje politike i politike prema zemljama porijekla, i da to nije ono što predlažu Orban i Salvini.

U Salcburgu će 20. septembra biti sastanak Evropskog savjeta o tom pitanju koje dijeli evropsku dvadesetsedmoricu.

„Strukturuiše se jaka podjela između nacionalista i progresivnih u Evropi“, rekao je Makron koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u pokušaju da pronađe saveznike da bi formirao „progresivni krug u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih vlada“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar