Odabrano Svijet

Moskva: „Sjeverna Makedonija“ plod spoljnog pritiska radi njenog uvlačenja u NATO

ATINA ZAMOLILA RUSIJU DA U IME PRIJATELJSKIH ODNOSA PRIHVATI NAZIV „SEVERNA MAKEDONIJA“
  • Ministarstvo inostranih poslova Rusije: Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savet bezbednosti UN u skladu sa Članom 3 Rezolucije 845 SB UN“
  • Grčko Ministarstvo spoljnih poslova zamolilo „rusku stranu“ da se uzdrži od novih komentara povodom novog imena Makedonije

U SLUŽBENOM listu Makedonije objavljena je odluka o promeni Ustava kojom stupa na snagu primena novog imena države – Republika Severna Makedonija.

Odluku je – jer je to Đorđe Ivanov odbio – potpisao predsednik Sobranja Šiptar Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije ni bio potreban potpis predsednika Makedonije.

U izmenjenom Ustavu su reči Republika Makedonija“ zamenjene rečima Republika Severna Makedonija“, a reč Makedonija“ rečima Severna Makedonija“.

U skladu sa ustavnim promenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, biće pisano na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Moskva je na promene u Makedoniji odreagovala saopštenjem svog Ministarstva inostranih poslova u kojem se naglašava da je odluka Sobranja o promeni imena zemlje nametnuta spolja i da ne odražava volju naroda.

Ovo što smo posmatrali je nastavak procesa veštačke promene imena države koji je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što pre“, navodi se u saopštenju.

Promenom imena zemlje u skladu sa Prespanskim sporazumom – ukazalo je MIP RF – prekršen je makedonski zakon i ignorisani stav predsednika Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništva koje odbacuje Prespanski sporazum.

O opasnosti situacije, koja bi mogla da potkopa stabilnost i bezbednost na Balkanu rečito svedoči, stoji u saopštenju, nedavni razvoj događaja u Grčkoj – povlačenje lidera Partije nezavisnih Grka, Panosa Kamenosa, iz vladine koalicije, što je posledica Prespanskog sporazuma, kao i to što se grčka vlada suočava sa glasanjem o poverenju.

Rusko Ministarstvo je ukazalo i da je Prespanski sporazum u Atini proguran“ uz zaobilaženje mišljenja grčkih građana, pri čemu nije bilo ni reči o eventualnom referendumu o tom pitanju.

Imajući sve u vidu, Moskva ističe da dobro izbalansirano rešenje za problem imena te zemlje mora biti nađeno bez pritiska spolja i nametanja vremenskih rokova i uslova spolja, a uz oslanjanje na široku javnu podršku i isključivo unutar pravnih okvira“.

Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savet bezbednosti UN u skladu sa Članom 3 Rezolucije 845 SB UN“, zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Grčka diplomatija je prokomentarisala stavove MIP RF i ocenila da Prespanski sporazum i novo ime Makedonije „jačaju stabilnost na Balkanu“.

Naglasila je da zato Atina poziva „međunarodne partnere“ da poštuju „političku smelost obeju strana“.

Dodala je da saopštenje MIP Rusije nije u skladu sa prijateljskim odnosima Rusije i Grčke.

Posebno je naglasila da se zvanična Atina nada da će Rusija, iako je BJRM priznala pod imenom „Republika makedonija“ odsad koristiti naziv „Severna Makedonija“ i da će „poštovati osetljivost grčkog naroda povodom tog pitanja“.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova zamolilo je „rusku stranu“ da se uzdrži od novih komentara povodom novog imena Makedonije.

http://fakti.org/mid/moskva-severna-makedonija-je-plod-spoljnog-pritiska-radi-njenog-uvlacenja-u-nato

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar