Одабрано Свијет

Москва: Венецуела није тражила војну помоћ Русије – Венецуела није Сирија

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА ОПТУЖИЛА САД ЗА „НЕЧУВЕНО МЕШАЊЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ КАРАКАСА“
  • Вашингтон отворено позвао венецуеланске генерале и официре да откажу послушност шефу државе Николасу Мадуру и да изведу држани удар, али њихов одзив засад мизеран јер је „Чавезов социјализам“ већину њих регрутовао из сиротињских породица и дао им све
  • У Венецуели држава обезбеђује сиротињи бесплатне станове и лечење, а комуналне услуге, владини прехрамбени пакети и пун резервоар бензина коштају не коштају ни пола долара

ВЛАДА Венецуеле није од Русије тражила војну помоћ – изјавио је директор департмана за Латинску Америку у Министарству иностраних послова РФ Александар Шћетињин.

На новинарско подсећање да је сиријски председник, башар Асад, такву помоћ од Москве затражио, Шћетињин је рекао:

„Поређење Сирије и Венецуеле није коректно. Ако проанализирате ситуацију, биће вам јасно да међу њима постоји велика разлика“.

Шћетињин је позив САД  венецуеланским официрима да пређу на страну опозиционара Хуана Гуаида, који се уз амерички благослов самопрогласио за вд шефа државе, назвао директним и грубим мешањем Вашингтона у унутрашње ствари Венецуеле:

„Као што је већ рекао министар Лавров, Милерова комисија, која се бави наводним мешањем Русије у изборе у САД, одмара се, а за то време се Вашингтон упустио у нечувено мешање у унутрашње ствари Венецуеле. Имам у виду директно обраћање армији Венецуеле да се окрене против сопствене власти“.

Бела кућа је претходно саопштила да власти САД одржавају контакте са целим низом венецуеланских високих официра ради свргавања власти у Каракасу,

Двојица-тројица су већ објавила да подржавају Гуаида, али је то – бар засад – мизеран број. Како ће се наредних дана и недеља држати већина венецуеланских генерала и других официра?

Многи ће, већ сада је извесно, остати на страни Мадура јер их је Чавезов социјализам друштвено уздигао и њему све дугују.

А и „милисианос“ – припадници добровољачких „народних одрфеда“ –  махом потичу из сиромашних породица које од „Чавезовог социјализма“ живе са проблемима, али сасвим сношљиво.

Станове – најчешће са три просторије – добијају безмало бесплатно (рата кредита није ни пола долара месечно).

Држава им два пута месечно  обезбеђује (по чалну породице) по килограм кукурузног брашна, килограм и по пшеничног, два литра зејтина, два килограма пиринча, четири конзерве рибе, два килограма пасуља, паковање млека у праху…

Све то их кошта 135 боливара – мање од три динара!

Комуналне услуге (вода, струја, гас…) – коштају их динар-два- више.

Толико ккошта и пун резервоар бензина (60 литара). На пумпама.

Лекарски прегледи и операције су потпуно бесплатни. једино што у земљи – због америчких санкција и економске блокаде – има проблема са снабдевањем лековима.

У Венецуели ради око 2.000 кубанских лекара, а Каракас њиховој земљи даје јефтино нафту.

У Венецуели постоји преко 16.000 државних продавница Mercal у којима се цене годинама нису мењале.

Свашта се може купити, али се купци унапред морају најавити и добити број за куповину.

У Венецуели постоји и 6.000 кухиња у којима свако може добити таењир топле супе за мање од једног динара.

http://fakti.org/globotpor/moskva-venecuela-nije-trazila-vojnu-pomoc-rusije-venecuela-nije-sirija

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар