Одабрано Свијет

Обавештајна управа Пентагона осумњичила Кину да се наоружава ради глобалне експанзије

ПЕКИНГУ ПРИПИСАНА АМБИЦИЈА ДА САД ПОТИСНЕ ИЗ ИНДИЈСКОГ ОКЕАНА И ПАЦИФИКА
  • Кина почела – како показују сателитски снимци фирме ImageSat – да гради свој трећи носач авиона. У бродоградилишту специјализованом за те ратне бродове

ОБАВЕШТАЈНА управа Пентагона објавила је да Кина веше нема само регионалне амбиције. Сасвим конкретно: да Пекинг има „глобалне стратешке циљеве“.

Такође: да је повећавање војне моћи Кине срачунато на „глобалну експанзију“ и да потискивање Сједињених Држава из Индо-Пацифичког региона.

Управа је Кини и њеним амбицијама посветила цео извештај, а бивши шефа шпиијунаже америчке Пацифичке флоте – Џим Фанел – уверен је да је главна вредност тог документа у томе што отворено указује на „глобалне аспирације Кине“ јер Пекинг од контроле свог приобалног појаса „прелази на океанска дејства“.

У самом извештају Обавештајне управе Пентагона се упозорава да Кина, поред осталог, „прве линије своје одбране одмиче далеко од својих граница“.

Пентагон у недавно објављеној Стратегији националне одбране тврди да Кина жели да „формира свет у складу са својим ауторитарним моделом са амбицијом да има право цвета на одлуке других земаља у сферама економије, дипломатије и безбедности“.

Извештај се појавио само два дана након што је Министарство спољних послова Кине обзнанило да Пекинг ни у будућности не претендује да од САД преузме улогу светског лидера.

Кина је почела – како показују сателитски снимци фирме ImageSat – да гради свој трећи носач авиона. У бродоградилишту специјализованом за те ратне бродове.

Свој други носач авиона Кина је поринула у воду 2017-те.

На инфо-порталу кинеског листа Global Times истовремено се појавила информација да најновија верзија авиона J-20 може постати први у свету невидљиви двоседи ловац.

Досад су сви стелс-ловци у свету били једноседи.

http://fakti.org/oruzje/obavestajna-uprava-.pentagona-osumnjicila-kinu-da-se-naoruzava-radi-globalne-ekspanzije

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар