Одабрано Свијет

Онуфрије демонстративно вратио Вартоломеју позив без икаквог одговора

ПОЗИВЕ НА СЛИЧАН НАЧИН ВРАЋАЈУ ИЛИ ЋЕ ВРАТИТИ И ЕПИСКОПИ КАНОНСКЕ УПЦ
  • Митрополит УПЦ Александар Драбинко објавио је текст Вартоломејевог писма Онуфрију сроченог у надменом тону и са отвореном претњом да ће га – ако се не појави на „сабору“ – лишити звања „митрополита Кијевског и цијеле Украјине“

МИТРОПОЛИТ Кијевски и цијеле Украјинe – Онуфрије – добио је од цариградског патријарха Вартоломеја позив да дође на такозвани „сабор ујењињења“ који ће се одржати 15. децембра

Вартоломеј на том сабору окупља украјинске расколнике и има намјеру да им да октроисану аутокефалност јер ће „Украјинска црква“, коју ствара, бити директно потчињена Цариградској патријаршији.

Митрополит Онуфрије, који је поглавар канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Москвоском патријаршијом али унутар РПЦ има фактичку аутономију, вратио је Вартоломеју позивницу. Без иједне пропратне ријечи. Без икаквог објашњења.

Тиме му је показао шта мисли и о Вартоломеју и о самом позиву и о „сабору уједињењња“.

Сличне позиве добили су и епископи УПЦ, али ће их готово извјесно сви – или са два-три- изузетка, у најгорем случају – на идентичан начин вратити Вартоломеју .

Митрополит УПЦ Александар Драбинко објавио је текст Вартоломејевог писма Онуфрију сроченог у надменом тону и са отвореном пријетњом да ће га – ако се не појави на „сабору“ – лишити звања „митрополита Кијевског и цијеле Украјине“.

Шеф одјељења Синода РПЦ за односе Црве са друштвом и медијима – Владимир Легојда – додатно је поводом Вартоломејевог позива открио:

„Цариградски патријарх у писму наглашава да се Онуфрију обраћа као митрополиту само по својој милости и упозорава га да након избора `поглавара Украјинске цркве` он ту титулу више неће моћи да носи. Ово пише патријарх Вартоломеј који је досад више пута изјављивао  да је Онуфрије једини канонски поглавар Украјинске цркве“.

Легојда је упозорио Вартоломеја да он нема канонско право да у Украјини сазива било какве саборе.

Портпарол УПЦ – архиепископ Климент – у међувремену је потврдио да њена позиција поводом `сабора расколника` остаје непромијењена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар