Odabrano Svijet

Parlament Holandije traži da se istraži krivica Ukrajine za obaranje malezijskog Boinga

ZAOKRET: NEKI POSLANICI TVRDILI DA JE DOSAD U PRVOM PLANU BILA GEOPOLITIKA

PARLAMENT Holandije naložio je svojoj vladi da istraži – zbog čega Ukrajina nije zatvorila svoj vazdušni prostor nad zonom ratnih sukoba u Donbasu.

Malezijski Boing na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur oboren je prije pet godina, a to neizbježno pitanje se u Holandiji, u kojoj se vodi istraga o toj tragediji, tek sada otvara.

Indikativno je i to što je većina holandskih medija zahtjevu svog parlamenta dodala kraće komentare koji su sadržavali riječ „konačno“.

Otvaranje problema ukrajinske krivice je svih posljednjih godina ignorisano iz političkih razloga iako je ona bila dužna da zabrani letove iznad Donbasa.

Odluka parlamenta je veliki zaokret jer je šef holandske diplomatije, Stef Blok, prije samo desetak mjeseci tvrdio da Hag nema nikakve dokaze koji bi upućivali na krivicu Ukrajine.

Holandija se sprema da u martu 2020-te otvori sudski proces povodom tragedije malezijskog aviona u kojem je poginulo srazmerno najviše Holanđana. Ministar Blok je objavio da taj proces može potrajati i četiri godine.

Neki poslanici su ga zbog toga optužili da je „geopolitiku pretpostavio pravdi“. Ukazivali su čak: da su dosad rezultati istrage bili u direktnoj zavisnosti od odnosa njihove zemlje sa Rusijom i Ukrjainom.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar