Одабрано Свијет

Патријарх Кирил упоредио Владимира Путина са кнезом Владимиром који је крстио древну Рус

ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ 1030-ГОДИШЊИЦЕ КРШТЕЊА ИСТОЧНИХ СЛОВЕНА У КРЕМЉУ ПОСЛИЈЕ МНОГО ГОДИНА
  • Владимир ПУТИН испред споменика Светом равноапостолном кнезу Владимиру: „То је био темељ наше државности и догађај цивилизацијских размјера који је преобразио наше духовне снаге. Побједа православља је подарила Русији хиљадугодишњу историју и невиђене висине у политици, умјетности, литератури и наукама. Оно нас је објединило и наш свети дуг је да то чувамо и сачувамо“
  • Патријарх КИРИЛ: „Данас спомињемо великог кнеза Владимира, али се истовремено молимо и за Владимира Владимировича Путина који носи кнежево име. Мислим да ова подударност имена није случајна поготово кад је ријеч о људима чије дјеловање мијења свијет. У име Руске православне цркве, нашем предсједникуи желим Божију помоћ у свему што чини, желим му духовну и физичку силу која је за то потребна. Владимире Владимировичу, желим да утјеху имате не само у молитви и општењу са блиским људима, него и у плодовима свога рада“

КРШТЕЊЕ (древне) Руси извршило је утицај на даљи развој свијета и постало тачка од које је кренула државност Русије – оцијенио је Владимир Путин.

Нагласио је то била кључна етапа руске историје која је преокренула све:

„То је био догађај цивилизацијских размјера који је преобразио наше духовне снаге“.

Руски лидер је ово рекао на московској свечаности поводом 1030-годишњице кртшења Руси, односно предака данашњих Руса, Бјелоруса и Украјинаца.

Тај преокрет у судбини народа извео је Свети равноапостолни кнез Владимир, а Путин је о њему рекао:

„Он је направио тај пресудни избор. У њему је видиио ослонац, љепоту и светлост истине и врлине. Иако је био ратник који је прошао жестоке битке и сурова искушења – постао је градитељ, просвјетитељ и онај који твори. Православље је донијело оно чега раније није било. Обратило се човјеку, његовој души и савјести“.

Путин је у наставку повукао:

„Побједа православља је подарила Русији хиљадугодишњу историју и невиђене висине у политици, умјетности, литератури и наукама. Оно нас је објединило и наш свети дуг је да то чувамо и сачувамо“.

Свечаности су почеле литургијом у Кремљу – на Саборном тргу, а потом се литија упутила према споменику кнезу Владимиру на Боровицком бријегу.

Оваква литургија је била прва у новијој историји Русије. Предводили су је патријарх Московски и цијеле Руси Кирил и патријарх Александријски и све Африке Теодор Други.

Кирил се испред споменика окупљенима обратио ријечима:

„Данас спомињемо великог кнеза Владимира, али се истовремено молимо  и за нашег предсједника Владимира Владимировича Путина који носи кнежево име. Мислим да ова подударност имена није случајна поготово кад је ријеч о људима чије дјеловање мијења свијет. У име Руске православне цркве, нашем председникуи желим Божију помоћ у свему што чини, желим му духовну и физичку силу која је за то потребна. Владимире Владимировичу, желим да утјеху имате не само у молитви и општењу са блиским људима, него и у плодовима свога рада“.

Патријарх је посебно нагласио да када год говори о „руској култури“ увијек има у виду Украјину, Русију и Белорусију јер су Византијци у вријеме кнеза Владимира све који су живјели сјеверно од Црног мора називали „Росима“, односно Русима

Потом је додао: „Данас наша заједничка култура и вера нису само оно што опредјељује нашу националну и духовну суштину, него и фактор који омогућује утицај народа који је потекао из воде кијевског крштења на цио свијет“.

 

1 коментар

  • Зашто текст(ови) нису написани ћирилицом? Порталов лого је ћирилични; тема – Литургија, свете теме, итмсл; писати о томе латинично је депласирано; и није крстио древну Рус, већ стару Русију!

Кликни овде да поставиш коментар