Odabrano Svijet

Patrijarh Kiril uporedio Vladimira Putina sa knezom Vladimirom koji je krstio drevnu Rus

LITURGIJA POVODOM 1030-GODIŠNJICE KRŠTENJA ISTOČNIH SLOVENA U KREMLJU POSLIJE MNOGO GODINA
  • Vladimir PUTIN ispred spomenika Svetom ravnoapostolnom knezu Vladimiru: „To je bio temelj naše državnosti i događaj civilizacijskih razmjera koji je preobrazio naše duhovne snage. Pobjeda pravoslavlja je podarila Rusiji hiljadugodišnju istoriju i neviđene visine u politici, umjetnosti, literaturi i naukama. Ono nas je objedinilo i naš sveti dug je da to čuvamo i sačuvamo“
  • Patrijarh KIRIL: „Danas spominjemo velikog kneza Vladimira, ali se istovremeno molimo i za Vladimira Vladimiroviča Putina koji nosi kneževo ime. Mislim da ova podudarnost imena nije slučajna pogotovo kad je riječ o ljudima čije djelovanje mijenja svijet. U ime Ruske pravoslavne crkve, našem predsjednikui želim Božiju pomoć u svemu što čini, želim mu duhovnu i fizičku silu koja je za to potrebna. Vladimire Vladimiroviču, želim da utjehu imate ne samo u molitvi i opštenju sa bliskim ljudima, nego i u plodovima svoga rada“

KRŠTENJE (drevne) Rusi izvršilo je uticaj na dalji razvoj svijeta i postalo tačka od koje je krenula državnost Rusije – ocijenio je Vladimir Putin.

Naglasio je to bila ključna etapa ruske istorije koja je preokrenula sve:

„To je bio događaj civilizacijskih razmjera koji je preobrazio naše duhovne snage“.

Ruski lider je ovo rekao na moskovskoj svečanosti povodom 1030-godišnjice krtšenja Rusi, odnosno predaka današnjih Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca.

Taj preokret u sudbini naroda izveo je Sveti ravnoapostolni knez Vladimir, a Putin je o njemu rekao:

„On je napravio taj presudni izbor. U njemu je vidiio oslonac, ljepotu i svetlost istine i vrline. Iako je bio ratnik koji je prošao žestoke bitke i surova iskušenja – postao je graditelj, prosvjetitelj i onaj koji tvori. Pravoslavlje je donijelo ono čega ranije nije bilo. Obratilo se čovjeku, njegovoj duši i savjesti“.

Putin je u nastavku povukao:

„Pobjeda pravoslavlja je podarila Rusiji hiljadugodišnju istoriju i neviđene visine u politici, umjetnosti, literaturi i naukama. Ono nas je objedinilo i naš sveti dug je da to čuvamo i sačuvamo“.

Svečanosti su počele liturgijom u Kremlju – na Sabornom trgu, a potom se litija uputila prema spomeniku knezu Vladimiru na Borovickom brijegu.

Ovakva liturgija je bila prva u novijoj istoriji Rusije. Predvodili su je patrijarh Moskovski i cijele Rusi Kiril i patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi.

Kiril se ispred spomenika okupljenima obratio riječima:

„Danas spominjemo velikog kneza Vladimira, ali se istovremeno molimo  i za našeg predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina koji nosi kneževo ime. Mislim da ova podudarnost imena nije slučajna pogotovo kad je riječ o ljudima čije djelovanje mijenja svijet. U ime Ruske pravoslavne crkve, našem predsednikui želim Božiju pomoć u svemu što čini, želim mu duhovnu i fizičku silu koja je za to potrebna. Vladimire Vladimiroviču, želim da utjehu imate ne samo u molitvi i opštenju sa bliskim ljudima, nego i u plodovima svoga rada“.

Patrijarh je posebno naglasio da kada god govori o „ruskoj kulturi“ uvijek ima u vidu Ukrajinu, Rusiju i Belorusiju jer su Vizantijci u vrijeme kneza Vladimira sve koji su živjeli sjeverno od Crnog mora nazivali „Rosima“, odnosno Rusima

Potom je dodao: „Danas naša zajednička kultura i vera nisu samo ono što opredjeljuje našu nacionalnu i duhovnu suštinu, nego i faktor koji omogućuje uticaj naroda koji je potekao iz vode kijevskog krštenja na cio svijet“.

 

1 komentar

  • Zašto tekst(ovi) nisu napisani ćirilicom? Portalov logo je ćirilični; tema – Liturgija, svete teme, itmsl; pisati o tome latinično je deplasirano; i nije krstio drevnu Rus, već staru Rusiju!

Klikni ovde da postaviš komentar