Odabrano Svijet

Pentagon pripisao Rusiji sve što SAD rade drugim državama i nepoćudnim vladama

VOJNI VRH SAD TVRDI DA JE MOSKVA U STANJU DA PROMOVIŠE PODELE NA ZAPADU
  • Izveštaj američkog Ministarstva odbrane upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine za koje se tvrdi da dele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i da imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajberprostora i svemira

RUSIJA koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, meša se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja pretnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izveštaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD), koji je objavio američki portal Politico.

U izveštaju se analiziraju tehnike „hibridnog ratovanja“ koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi.

Na Balkanu koristi i zavisnost država od uvoza ruskog gasa.

U izveštaju je navedeno da 13 istočnoevropskih zemalja uvozi najmanje 75 odsto potrebnog gasa.

„Rusija to koristi kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD ili za kažnjavanje država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima“, piše u izveštaju.

Pentagon posebno naglašava da Moskva ima sposobnost da promoviše društvene podele na Zapadu i da slabi civilno društvo.

Jedan od mogućih odgovora SAD na uticaj Rusije je promovisanje političke i ekonomske liberalizacije, toleranciju i širokog spektra ljudskih prava širom Evrope.

Evropska unija bi se mogla ohrabriti da ponudi više specifičnih opcija državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni, navodi se u izvještaju.

U izveštaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsednika Vladimira Putina: da se povrati i osigura uticaj Rusije na bivše republike Sovjetskog Saveza, da se povrati status velike sile u svetu i predstavi se kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspešan posrednik u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom sveta.

Izveštaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine za koje se tvrdi da dele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajberprostora i svemira.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pentagon-pripisao-rusiji-sve-sto-sad-rade-drugim-drzavama-i-nepocudnim-vladama

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar