Odabrano Svijet

Pentagon zbog ruskih S-400 stopirao isporuju Turskoj rezervnih delova za F-35

ANKARA FORMALNO PREUZELA SVOJA PRVA DVA TAKVA AVIONA PETE GENERACIJE, A ŽELELA JE JOŠ 100
  • Turski predsednik Redžep tajip Erdogan dosad je govorio da nema nameru da odustaje od S-400 i da dolazi u obzir samo da Ankara kupi i partiju američkih zenitnih sistema Patriot
  • Po ugovoru, Rusija treba da Turskoj isporuči (posao je vredan dve i po milijarde dolara) četiri diviziona S-400

MINISTARSTVO odbrane SAD stopiralo je isporuke Turskoj vojne opreme i delova za lovce-bombardere  F-35 Lightining II..

Savim očekivano: zbog odluke Ankare da kupi ruske zenitne raketne sisteme S-400.

U saoppštenju Pentagona se navodi:

„Očekivanju da Turska odustane od S-400 obustavljamo isporuke (Ankari) svega što je povezano sa F-35 i povećavanjem tog potencijala Turske. Istovremeno, nastavljamo dijalog sa Turskom povodom tog važnog potanja“.

Američki vojni vrh je priznao da traga za drugim izvorima isporuka za turski deo programa F-35 kako se moguće istupanje Ankare iz programa proizvodnje tog aviona pete generacije ne bi negativno odrazilo na isporuke drugim zremljama.

Pentagon je saopštio da „veoma žali“ što se program proizvodnje  F-35 našao u sadašnjoj situaciji, ali i da je prinuđen da zaštiti novac uložen u američku „najvažniju tehnologiju“.

Turska je planirala da kupi najmanje sto F-35. Stopiranje isporuke rezervnih delova i opreme za taj avion samo je prvi udarac. U funkciji je vršenja pritiska na Ankaru da odustane od S-400 i da kupi američe zenitne raketne sisteme Patriot umesto S-400.

Turska je od Lockheed Martin u Fort-Vertu, u Teksasu, svečanoi preuzela svoja dva prva F-35. Međutim, samo formalno i ceremonijalno.

Ti avioni će ostati u SAD do novembra 2019.te. navodno samo zato da bi turski piloti prošlu obuku koja je potrebna za upraljljanje tim borbenim mašinama.

Turski predsednik Redžep tajip Erdogan dosad je govorio da nema nameru da odustaje od S-400 i da dolazi u obzir samo da Ankara kupi i partiju američkih zenitnih sistema Patriot.

Po ugovoru, Rusija treba da Turskoj isporuči (posao je vredan dve i po milijarde dolara) četiri diviziona S-400.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da će njegova zemlja S-400 početi da postavlja na „dežurne tačke“ već od narednog oktobra.

http://fakti.org/oruzje/pentagon-zbog-ruskih-s-400-stopirao-isporuku-turskoj-rezervnih-delova-za-f-35

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar